ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Роботът „СКОРПИОН“ ще обследва реактора на II блок на АЕЦ “Фукушима-1”

08.07.2015

Като част от продължаващите усилия на Япония да изчисти пострадалата от земетресение и цунами през 2011 г. АЕЦ „Фукушима I“, Toshiba Inc. създаде робота „скорпион“.

Машината трябва да помогне да се установи състоянието на стопеното гориво в реактора на Втори енергоблок на централата, като ще обследва съоръжението в най-замърсената му част.

Цилиндричният 21-инчов робот (53 см) е разработен от Toshiba в сътрудничество с Международния изследователски институт за извеждане от експлоатация (IRID) и трябва да влезе отвъд първата защитна обвивка на реактора през август 2015 г.

Подобно на скорпион, роботът има сглобка по средата си, която позволява да си повдига опашката, да я завърти и да я държи изправена ако се натъкне на препятствие или се прекатури.

Пет-килограмовата машина има две камери и LED светлини, както и термометър и дозиметър, и има достатъчна радиационна устойчивост да престои повече от 10 часа вътре в контейнмънта на реактора на Втори енергоблок.

Заради високите нива на радиация, работниците нямат възможност да влязат там, за да локализират разтопеното гориво и да го изследват.

Подробности на: http://www.sfgate.com/business/technology/article/Toshiba-s-scorpion-robot-will-look-into-6357746.php

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари