ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Като причина за увеличаване на цените на електроенергията в Армения се сочи забавянето на ремонта на Арменската АЕЦ

26.06.2015

В Армения продължават народните протести против рязкото повишаване на тарифите за електроенергията.

Според твърдението на арменския енергиен монополист ЗАО «Электрические сети Армении» (ЭСА), принадлежащ на руското «Интер РАО» – загубите от последната година, може да се компенсират чрез увеличаване на цените.

Според изнесените данни, причината на първо място е забавеното изпълнение на текущия ремонт на АЕЦ, а всеки ден престой – това е значитено недопроизводство на електроенергия. На второ място, съобщава източникът, годината е безводна и тенденцията се запазва. Вследствие на това малките и големите ВЕЦ (а тяхната енергия, по принцип, е евтина) регистрират намалено производство. ЭСА трябва да осигуряват електроенергия за всички, следователно, са били принудени да я купуват от производителите на скъпа електроенергия – такива като ТЕЦ.

“Но това не са всичките причини. От години системата е разяждана от корупция. Тя едно от доходоносните места. Определянето на цените не е прозрачно, но има и по-сериозни машинации. В Армения има големи потребители, които просто не плащат, а неизплатените суми се превръщат в бреме за обикновените потребители. Обичайно явление е също да се опрощават до половината от неплатените сметки.Това е класически случай на злоупотреба с монополното положение”, – казва източникът.

Но, според думите му, ако АЕЦ бъде закрита, това ще доведе до още по голямо повишаване на тарифите. Засега се търсят алтернативи – или друга АЕЦ или високоефективна ТЕЦ. Според плановете ПСЕ на АЕЦ до 2023 година, трябва временно да задоволи търсенето на електроенергия.

“В Армения потреблението на електроенергия е стабилно, промишленост няма, основен потребител е населението”, подчерта експертът.

Същевременно източникът обърна внимание на факта, че ако решението за повишаване на цените бъде отменено, това ще означава само едно: при приемане на предишното решение икономически разчети не са правени, или не са ползвани от никого.

Източник: http://www.regnum.ru/news/polit/1936594.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари