ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция – Регулаторът продължава да анализира ситуацията с клапаните на АЕЦ “Фламанвил-3”

05.07.2015

Разглеждането на проектната документация на предпазните клапани на трети блок на АЕЦ “Фламанвил” с реактор EPR е част от “квалификационен процес с продължителност от 12 до 24 месеца”.

Такова изявление е направил заместник-генералният директор на IRSN (техническата поддръжка на френския регулатор) Тери Шарл в отговор на публикации във френската преса.

На 8-ми юни 2015 година няколко френски издания публикуваха материали, базиращи се на вътрешни документи на IRSN, от които следва, че изпитанията на предпазните клапани са показали “многобройни варианти на възможни откази със сериозни последствия”.

В отговор на 9 юни IRSN публикува разяснение, в което съобщи – действително, през 2014 година институтът е пристъпил към разглеждане на проектите за арматурата на компенсатора на обема на блок №3 на АЕЦ “Фламанвил”. Групата AREVA и компанията EDF са предоставили на института резултатите от изпитанията на арматурата.

Предварителните резултати от разглеждането на документите IRSN е предал на регулиращия орган на Франция през февруари 2015 година. Както пояснява Тери Шарл, “ние сме още далеч от окончателните изводи”. За някакви препоръки от страна на института може да се говори през лятото.

Въпросните клапани – всъщност са три предпазни клапана (safety valves) на компенсатора на обема. Клапанът с маса около тон се отваря автоматично, ако налягането в реактора е превишило зададената уставка (ниво). Също така той се затваря автоматично при спадане на налягането под зададена стойност.

Предпазните клапани на компенсатора на обема, при сработване на които става изхвърляне на пара от първи контур с последващото и кондензиране, не е новост за реакторо-строенето. Все пак на EPR може да се признае за новост пасивният принцип на сработване на клапаните.

IRSN потвърди, че в хода на изпитанията в било фиксирано “неочаквано поведение” на предпазните клапани. В това понятие влизат, в частност, случай на несработване на клапана при достигане на налягането до стойността на уставката.

“В най-лошият случай, ще се наложи да се  промени конструкцията на клапана”, – коментира Шарл възможните варианти за развитие на събитията. В съобщението на IRSN се казва, че изследването на проектите за арматурата на компенсатора на обема продължава.

Блокът „Фламанвил-3″ е първият във Франция с EPR. Той трябва да стане референтен за тази технология. За изграждането на блока отговаря компанията EDF. Групата AREVA се явява само в качеството на доставчик на реакторното оборудване.

Срокът за пуск на „Фламанвил-3″ е през 2017 година. Стойността на блока се оценява на 8,5 милиарда евро. Към края на юни 2014 година, степента на готовност на блока беше около57%.

Източник: http://atominfo.ru/newsl/s0088.htm

Б.Р. Спомням си един случай на един блок в една украинска АЕЦ, когато при планови функционални изпитания на предпазните клапани на компенсатора на обема същите не затвориха. Виждал съм снимки направени седмица след събитието. Гледката беше неописуема – всичкото оборудване в херметичната част на реакторно отделение (РО) беше покрито със сталактити и сталагмити от засъхнала борна киселина като в пещера. За радиационното замърсяване и изчистването на РО няма да споделям.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари