ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китайската ядрена корпорация CNNC иска да закупи 66% от акциите на словашката енергийна компания SLOVENSKÉ ELEKTRÁRNE (SE)

16.06.2015

Китайската държавна корпорация China National Nuclear Corporation (CNNC) може да стане собственик на 66% от акциите на словашката електроенергийна компания Slovenské Elektrárne (SE), която сега принадлежи на италианската компания Enel.

Според вестник „Denník N“ китайската CNNC е заинтересувана да извърши тази покупка, като информацията е потвърдена от два, запознати със ситуацията, източници.

Участието на китайската компания, която веднага стана фаворит в търга, бе неочаквано. Тя поиска подробна информация за словашката компания едва след 7 май, който бе краен срок за подаване на заявка на акциите на SE.

До тогава съществуваше вероятност борбата да се разгърне между три компании – унгарско-словашкия консорциум MOL/Slovnaft/MVM, чешко-словашкия холдинг Energetický a Průmyslový Holding (EPH) и финландските специалисти в областта на ядрената енергетика от Fortum.

Китайците се считат за фаворити, защото могат да предложат на Enel повече пари, отколкото европейските компании, които зависят от банки.

Ако победи и придобие мажоритарния пакет, CNNC ще стане партньор на словашкото правителство, което в момента контролира 34% от акциите на SE. Тогава те ще трябва заедно да решат с какви средства и при какви условия ще завършат строителството на Трети и Четвърти блок на АЕЦ „Моховце“.

Източник: http://spectator.sme.sk/c/20057915/chinese-reportedly-competing-for-power-plant.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари