ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


EDF е предложила 2 милиарда евро за реакторния бизнес на Areva

27.05.2015

Френската държавна енергийна компания Electricite de France SA, или EDF, е направила предварително предложение за закупуване на предприятията свързани с ядрените реактори на машиностроителната компания Areva SA за 2 милиарда евро. Правителството на Франция не се отказва от опитите си извърши преструктуриране в националната сфера на ядрената енергетика.

Генералният директор на EDF Жан-Бернар Леви (Jean-Bernard Levy) през миналата седмица заяви, че компанията подготвя предложение. Според не-назован информиран източник, не-обвързващо предложение за придобиване на подразделенията за ядрени реактори на Areva е било направено в петък. Източникът е добавил, че предложената сума подлежи на обсъждане и може да нарасне.

EDF излезе с инициатива за закупуване на активи на Areva след призивите на министъра на икономиката на Франция Емануел Макрон. Представители на Areva и EDF твърдят, че решаваща дума по този въпрос има правителството, което контролира повече от 80% от акциите на двете компании. Президентът на Франция Франсуа Олланд на 3 юни ще се срещне с Макрон и други висши чиновници за обсъждане на дадената сделка.

Министърът препоръча на двете компании да сключат сделка, след като през миналата година Areva претърпя още по-сериозни загуби, поради неблагоприятните условия на пазара за ядрени реактори след аварията на японската АЕЦ “Фукушима-1”. Освен това, Areva пострада поради неудачните инвестиционни решения през последното десетилетие и превишаване на рамките на бюджета за разходите по вда големи проекта: във Франция и  Финландия. Френското правителство отдавна се опитва да реорганизира националния сектор от ядрената енергетика, който губи в конкуренцията с корпорации от Русия, Южна Корея и САЩ.

Areva завършва с чиста загуба вече четири години поред, като за миналата година загубата е 4,8 милиарда евро.

Осведомен източник съобщи, че EDF иска да избяга от задълженията си по двата проекта на Areva във Финландия и Франция, бюджетът за разходите е толкова силно завишен, че поставя под заплаха съществуването на компанията. EDF управлява най-голямото количество ядрени енергоблокове в целия свят и е един от най-големите клиенти на Areva.

Стойността на предварителното предложение се оказва по-малка от очакваната от някои аналитици.

Според оценката на аналитика Пиер Бушен от брокерската фирма Kepler Cheuvreux, през последните 5 години подразделението на Areva за изграждане и обслужване на ядрени реактори е натрупало загуби преди изплащането на лихви,данъци, амортизации в размер на около1 милиард евро. Но подразделението за производство на ядрено гориво, според думите на аналитика, за същия период има само малка печалба.

Съгласно оценката на Бушен, стойността на направлението за ядрени реактори може да достигне до 3,5 – 4 милиарда евро, като се имат предвид перспективите и фактът, че EDF няма да поеме задълженията по проекта за строителството на атомната електроцентрала във Финландия.

Интерес към активите на Areva проявява и друга голяма енергийна компания във Франция – Engie, която по-рано се наричаше GDF Suez. Генералният директор на Engie Жерар Местралл казва, че неговата компания може да прояви интерес за купуване на част от бизнеса на Areva по обслужване на ядрени реактори.

Източници: http://www.warandpeace.ru/ru/news/vprint/101754/ , http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-05-23/edf-said-to-offer-eu2-billion-for-areva-s-nuclear-business и други.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари