ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Първият блок на АЕЦ за 21 век е на финалната права

15.05.2015

Изграждането на втори блок на АЕЦ „Уоттс Бар“ (Watts Bar) в САЩ е пред завършване

Репортаж за блока е публикувал вестник „Tulsa World“.

Превод AtomInfo.Ru

Цял живот отдаден на централата

Младежът Том Уоллес е дошъл на стаж в АЕЦ „Уоттс Бар“ през 1970 година, надявайки се, като изучи, скоро да стане оператор. Сега той е на 55 години, а неговият (втори) блок още се строи.

Изграждането на „Уоттс Бар-2″ може смело да се причисли към списъка на най-забавените строителни проекти в САЩ. Но то, накрая, отива на завършване, и блокът може да се превърне в най-младият от действащите енергоблокове в страната – но любопитното е, че той е базиран на технологиите от 70-те години на миналия век.

Докато блокът се е строял, Уоллес е успял да отгледа две дъщери и да стане дядо: “Не, аз няма да напусна централата, докато тя работи. Тя заема много важно място в моя живот и кариера”.

След въвеждането в експлоатация, „Уоттс Бар-2″ ще произвежда електроенергия, достатъчна за покриване на нуждите на 650 хиляди домакинства. Експлоатационните разходи на блока щебъдат относително стабилни, блокът не генерира парникови газове и други замърсители на атмосферата.

Но стойността на изграждането на ядрен енергоблок, разбира се, е голяма, а смият процес на съоръжаване е труден. В случая с „Уоттс Бар-2″ се налага да говорим за изоставане от графика с десетилетия, а още в самото начало на дейностите собствениците са се сблъскали с милиардно превишаване на разходите спрямо началната сметка.

Грешката на TVA

В онези времена компанията TVA, която експлоатира АЕЦ „Уоттс Бар“, е допуснала голяма грешка, прогнозирайки ръст на нуждите от електроенергия. През 1966 година компанията е анонсирала планове за изграждане на 17 блока в Теннеси, Алабама и Миссисипи. Наложило се е през 1985 година компанията да се откаже от почти половината от планираните нови блокове.

Трудно е вървял и първи блок на АЕЦ „Уоттс Бар“. Лицензията за изграждането му е дадена през 1973 година. След повече от 10 години компанията е поискала разрешение за зареждане с ядрено гориво, но са се намесили критици, недоволни от качеството на работите.

През 1955 година комисията по ядрено регулиране е предявила цял списък с претенции – некачествени заварки, повредени при монтажа кабели, непълни и неверни записи при контрола на качеството.

В крайна сметка първи блок е въведен в експлоатация чак през 1996 година.

Дейностите по втори блок са били отложени, площадката е била консервирана, а оборудването и запасните части постепенно са изразходвани за нуждите на по-щастливият първи блок.

На базата на възраждащия се интерес към ядрената енергетика са бики направени оценки а разходите за завършване на „Уоттс Бар-2″. През 2007 година компанията „Bechtel“ е изчислила, че блокът може да бъде достроен за 5 години за сума от порядъка на 2,5 милиарда долара.

Естествено, сметките на практика са се оказали твърде оптимистични. Сега се говори за обща сума, която ще отиде за дострояване – около 4,3 милиарда долара. Излиза по-скъпо, отколкото да се построй газова централа със същата мощност, но все пак е по-евтино, отколкото изграждане на ядрен енергоблок от нулата.

TVA счита, че потребностите от електроенергия на клиентите и ще остават практически неизменни. Съответно след пуска на „Уоттс Бар-2″ компанията ще може да закрие някои от въглищните си ТЕЦ, които нанасят голяма вреда на екологията.

Освен това, въвеждането в експлоатация на ядрения енергоблок – това е инвестиция в бъдещето (може би, малко рискована) в случай, когато и ако цените на природния газ тръгнат значително нагоре.

Оживяване на старото

Федералната служба за ядрен надзор в близките седмици ще трябва да реши – може ли да се даде на втори блок лицензия за експлоатация? На централата разчитат да започнат зареждането с ядрено гориво до края на лятото, след това да пуснат блока и да започнат усвояването на мощността до номиналната.

Съюзът на обезпокоените учени предлага на регулатора да се засили контролът по програмите за управляване на стареенето на „Уоттс Бар-2″, защото новият блок практически се оказва, че не е нов. Дейвид Локбаум сравнява блока с касетофоните „Stereo 8″, продавани през 60-70-те години.

Действително оживяването на старата технология е уникална задача. На компанията TVA се е наложило след щателна проверка да бракува голяма част от оборудването. Помещението на БЩУ на блока (вижте снимката) напомня кадри от старите филми – наистина монтираното там оборудване е най-съвременно.

Централата беше първата в САЩ, която премина следфукушимската проверка на регулатора, по време на която доказа готовността си за подобни катаклизми.

Сега на площадката на втори блок работят около 2500 работници. От дирекцията категорично твърдят, че никой не гони сроковете (а и няма смисъл, след като зад гърба им има десетилетия!).

Всички са заинтересовани само от едно – блокът трябва да бъде надежден и безопасен, заключава вестникът.

Източник: http://atominfo.ru/newsk/r0815.htm

Подробности на: http://www.tva.gov/power/nuclear/wattsbar_unit2.htm

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари