ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – В щата Ню-Йорк на АЕЦ Indian Point се взриви трансформатор – подробности

11.05.2015

Пожарът на АЕЦ “Indian Point” в град Бюканан е възникнал късно в събота вечерта, вследствие на взривяване на маслото на блочния трансформатор на един от блоковете на централата.

Във въздуха започнал да се разнася черен дим, а местните жители в паника започнали да звънят на аварийните телефони, съобщава телевизия CBS.

Пожарът е бил ликвидиран, а зданието на енергоблока не е пострадало, съобщава представител на компанията Entergy Corp, оператор на централата.

Според думите му, запалването е станало около 18:00 часа по местно време и е предизвикано от авария в трансформатора. Системите за защита са сработили и съгласно заложения алгоритъм реакторът е бил заглушен. Веднага системата за автоматично пожарогасене се е задействала. Събитието не се е отразило върху работата на другия блок.

Според официалната информация, никой от персонала на АЕЦ не е пострадал, а пожарът е бил оперативно потушен. Според Джерри Неппи, прес-секретар на компанията Entergy, във връзка с инцидента е било въведено минимално ниво на тревога, което не налага даже евакуация на персонала.

В социалните мрежи очевидци разпространяват снимки и видео от инцидента. Сега експертите работят за изясняване на причините за взривяването на трансформатора.

Източник: http://mignews.com.ua/proisshestviya/5605905.html

Подробности за справка

Трети блок на АЕЦ Индиан Пойнт беше спрян за три седмици през март тази година за ППР и презарядка с ядрено гориво и въведен отново в експлоатация на 25 март. Планираше се на 7 май отново да бъде спрян за отстраняване на изтичане на пара в неядрената част. Втори блок работи без прекъсване вече почти година и половина.

Централата е разположена на източния бряг на река Хъдзън, на 38 мили на север от Ню-Йорк. От трите енергоблока, първият е изведен от експлоатация още през 1974 година, а останалите два действащи са с вода под налягане (PWR) на фирмата Westinghouse, с мощност по над 1000MW. Собственик и оператор на централата е Entergy Nuclear Northeast, дъщерна компания на Entergy Corporation.

АЕЦ осигурява 1/3 от нуждите от електроенергия на Ню-Йорк. Централата се намира в близост до по-голяма концентрация на хора, отколкото която и да е от АЕЦ в Америка.

АЕЦ Indian Point се намира на миля от границата между две сеизмични зони. Това означава, че в този район е възможно земетресение от 7 бала. Вероятността от възникване на земетресение е 1,5% през следващите 50 години. Специалистите не веднъж са изказвали опасения относно състоянието на двата блока на централата, построени през 80-те години на миналия век на брега на река Гудзон в сеизмично нестабилен район.

На АЕЦ Индиан Пойнт е имало няколко сериозни аварии, довели до изхвърляне на радиация в атмосферата и във водата на реката.

Безпокойството на обществеността относно разположената на 50 километра от Ню-Йорк атомна електроцентрала значително се увеличи след аварията на японската АЕЦ Фукушима-1.

Кратко видео от събитието: http://www.seogan.ru/201505106045/tretiiy-energoblok-aes-indian-poiynt-v-ssha-ostanovlen-iz-za-vozgoraniya-transformatora.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари