ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Владимир Путин и Си Цзинпин обсъдиха участието на Росатом в изграждането на нови блокове на АЕЦ “Тянван”

09.05.2015

На 8 май Владимир Путин прие в Кремъл Председателят на Китайската Народна Република Си Цзинпин, който е на официално посещение по покана на ръководителя на Руската държава, се казва на сайта на Президента на РФ.

Съгласно резултатите от руско-китайските преговори в съвместно заявление на пресата се отбелязва, че Русия и Китай са обсъдили сътрудничеството в ядрената сфера, включително строителството на атомни централи в Китай и в други държави.

“Разгледахме с Председателя на КНР и перспективите за участие на Росатом в строителството на нови енергоблокове на Тянванската АЕЦ (ТАЕЦ), а също и на други площадки както на територията на Китай, така и в трети страни”, – се казва в заявлението на Владимир Путин и Си Цзинпин.

Росатом започна преговори с Китай за изграждане на енергоблокове във вътрешността на КНР още през май 2014 година.

Тогава генералният директор на Росатом Сергей Кириенко съобщи, че решение за строителство на седми и осми блок на Тянванската АЕЦ засега не е взето, но 5-ти и 6-ти блок със сигурност ще бъдат построени. Сега Росатом изгражда 3-ти и 4-ти блок на ТАЕЦ и обсъжда възможността за строителството на още 4 блока.

Русия вече сдаде за експлоатация първия етап на ТАЕЦ (1-ви и 2-ри блок). Строителството на трети блок започна в края на 2012 година. Планира се Тянванската АЕЦ-2 да бъде пусната до края на 2017 година.

За справка

Тянванската АЕЦ (ТАЕЦ) е разположена край град Лянюнган, с население почти 4,5 милиона жители, в провинция Цзянсу, на брега на Жълто море.

ТАЕЦ е най-големият обект на икономическото сътрудничество между Русия и Китай.

Първият етап на ТАЕЦ – енергоблокове №№ 1 и 2 с електрическа мощност по 1060 MWи реакторни установки ВВЭР-1000 – бяха сдадени на клиента (държавната корпорация JNPC) в гаранционна експлоатация през 2007 година, а през септември 2009 година – в търговска експлоатация.

В процес на строителство е втория етап на ТАЕЦ – енергоблокове №№ 3 и 4 също с мощност по 1060 MW и реакторни установки ВВЭР-1000.

Източник: http://www.seogan.ru/201505086039/vladimir-putin-i-si-czinpin-obsudili-uchastie-rosatoma-v-sooruzhenii-novix-blokov-tyanvanskoiy-aes.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари