ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МВнР на РФ: Позицията на САЩ заплашва да доведе до задънена улица решаването на въпросите за ПРО и ядреното разоръжаване

09.05.2015

Курсът на САЩ по отношение на Русия заплашва да доведе до задънена улица решаването на военно-политическите въпроси, включително за разгръщането на елементи на системата за противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ в Европа и намаляването на ядрените арсенали.

Това се казва в обзора на МВнР на РФ за външнополитическата и дипломатическата дейност на Русия през 2014 година, публикуван на сайта на министерството.

“Заложник на линията на Белия дом за изостряне на отношенията с Русия стана целият комплекс от остри проблеми на двустранния дневен ред, включително военно-политическите въпроси, обсъждането на които, като следствие, има епизодичен и несистемен характер”, – отбелязват авторите на доклада.

“Такъв подход заплашва окончателно да доведе решаването им в задънена улица”.

Дипломатите поясняват, че на първо място става дума за плановете на САЩ и съюзниците им за разгръщане на елементи от глобалната система за ПРО.

“Практическото обсъждане на пътищата за премахване на руската загриженост беше прекъснато от американска страна, което ни принуждава да разработваме адекватни контрамерки”, – продължават от МВнР на РФ.

“Насърчаваните от администрацията на Барак Обама идеи за по-нататъшно съкращаване на ядрените арсенали на Русия и САЩ също ставаше в условията на пълно игнориране на руските аргументи за необходимостта от обвързване на този процес с включване към него и на други държави, притежаващи военен ядрен потенциал”.

На този фон, добавят от руското дипломатическо ведомство, продължава реализацията на американската концепция за “мълниеносен глобален удар”, предполагащ използване на стратегически системи с неядрени заряди.

“От Вашингтон както и преди избягват ясно да заявят готовност да се откажат от намеренията си за извеждането на оръжия в космоса. Обнародваните планове за увеличаване на военното присъствие на САЩ и НАТО в близост до руските граници, са изпълнени с преки рискове от изменения на конфигурацията на силите в Европа”, – твърдят от министерството.

Източник: http://tass.ru/politika/1953694

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари