ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Кипър – Зелените и партията на кипърските турци “Нов Кипър” се обявиха против изграждането на АЕЦ “Аккую”

29.04.2015

Президентът на Кипърската партията на зелените Йоргос Пердикис и генералният секретар на партията „Нов Кипър“ Мурат Канатли предупредиха, че радиацията от нормалната експлоатация на АЕЦ, както и каквито и да е сериозни течове в резултат на инцидент, биха довели до влошаване на качеството на живот на живущите в зоната на централата хора и животни.

Политиците заявиха, че човечеството няма друг избор, освен да се обърне към възобновяемите енергийни източници.

Освен това, двете партии, заедно с партиите на Зелените на Турция и Гърция заявиха, че възнамеряват да се борят против строителството на ядрена централа в Аккую и призоваха, „всички антиядрени активисти на Кипър, Турция и Гърция на борба срещу това екологично престъпление, извършвано от турското правителство“.

Подробности на: http://www.parikiaki.com/2015/04/perdikis-and-kanatli-denounce-turkeys-plans-to-build-a-nuclear-station/

Tags: ,

4 Responses to Кипър – Зелените и партията на кипърските турци “Нов Кипър” се обявиха против изграждането на АЕЦ “Аккую”

 1. Петър Пенчев on 29.04.2015 at 15:07

  „радиацията от нормалната експлоатация на АЕЦ“

  Как да не ги цитираш днес гърците, след като повтарят за твоите анализи още от 2006 г. – http://politkovskaya-bg.blogspot.com/2013/08/blog-post_29.html

  А че в BG няколко години ядреници казваха ‘такова животно нЕма’(в този хор беше и АЯР въпреки техния Годишен доклад от 2001 г., стр. 9), докато Митко Янков на Второто обществено обсъждане на проекта за изменение на Стратегията за ОЯГ и РАО, на 10.12.2010 г. в София-залата на МЕ, в прав текст заяви, че огласеното от мен е истина.
  За жалко съжаление обаче ‘Те’ решили вече да не включват в отчетите най-ниските стойности на измерената радиоактивност на изхвърлянията в атмосферата. СМЕШНО ли е?

  Не зная дали последният подробен абзац(за кой ли път го пиша и в този сайт) отговаря на основните въпроси към мен отпреди два дена на редактора Уважаемият Г-н Христов.

  • Куку on 30.04.2015 at 18:12

   Господин Пенчев, такова животно наистина нема, ако говорим за реални изхвърляния. Това, което е написано в годишните доклади е друго нещо, приемете, че е стойност под която със сигурност са изхвърлянията. Така или иначе ЕС е регулирал тази материя и проблема вече го няма. По силата на някои особености в отчитането на изхвърлянията и в момента докладваните изхвърляния (това което четете в годишните доклади) са примерно 20 до 100 процента над реалните(за различните видове изхвърляния е различно), което е някакъв приемлив консерватизъм. Намаляването му би струвало доста скъпо, а няма да даде някакъв принципно различен резултат.
   Това, че на вас ви се иска в докладите да продължават да излизат стойности като тези в любимия ви доклад от 2001. пък е съвсем друга тема, нямаща нищо общо с изхвърлянията от АЕЦ.

   • TSO on 30.04.2015 at 23:12

    Позицията на Г-н Пенчев е далеч по-проста.
    Няма централа – има нула емисии. Има централа – има някакви емисии. Било и малки, минимални, нищожни и т.н., но има.

    Това всъщност казват и протестиращите в Турция. Те полза не виждат за да са склонни дори и да коментират колко точно минимални са „изхвърлянията“, рискът или там каквото се сетите.

 2. TSO on 30.04.2015 at 23:15

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари