ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия и Иран обсъдиха въпросите за строителството на нови блокове в АЕЦ “Бушер”

27.04.2015

Русия и Иран обсъдиха въпросите, свързани с изграждането на нови блокове на АЕЦ “Бушер”, съобщава департаментът за комуникации на Държавната корпорация “Росатом”.

Заместникът на генералния директор на Росатом по международната дейност Николай Спасский на 22 и 23 април беше на работно посещение в Иран.

Там заедно с вицепрезидента на Организацията по атомна енергия на Иран (ОАЕИ) Бехруз Камалванди проведоха поредното заседание на двустранната работна група , създадена съгласно меморандума за разширяване на сътрудничеството в областта на използването на ядрената енергия за мирни цели от 11 ноември 2014 година, се казва в съобщението.

Състояла се е също среща на Спасский с вицепрезидента на Иран и ръководител на ОАЕИ Али Акбар Салехи.

“Бяха подробно обсъдени въпроси, отнасящи се до изграждането на нови ядрени обекти по руски дизайн в Иран, а също и сътрудничеството в близките области”, – се казва в съобщението.

В срещите е участвал и посланикът на Русия в Иран Леван Джагарян.

След приключване на преговорите, по покана на ръководството на ОАЕИ, Спасский е направил приятелско посещение за запознаване в комплекса за производство на ядрено гориво в град Исфахан.

Русия и Иран на 11 ноември миналата година подписаха в Москва редица документи, за разширяване на сътрудничеството на страните в областта на мирното използване на ядрената енергия и откриващо възможност за строителството в Иран на осем блока по руска технология. Освен това, тогава е подписан договор за изграждане по руски проект на два нови блока на АЕЦ “Бушер”.

На централата ще бъдат изградени два нови блока тип ВВЭР с инсталирана електрическа мощност по 1000 MW от поколение „3 плюс“, притежаващи всички необходими съвременни системи за безопасност.

Източник: http://www.mngz.ru/oil-gas-energetics/1137498-rossiya-i-iran-obsudili-voprosy-stroitelstva-novyh-blokov-aes-busher.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари