ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Четвърти енергоблок на АЕЦ Богунице в Словакия е спрян за презареждане с гориво

27.04.2015

Четвърти енергоблок на АЕЦ Богунице V-2 в Словакия беше спрян в събота, 25 април, за извършване на планов ремонт и частично презареждане с ядрено гориво.

Планира се ППР да продължи около 2 месеца, съобщава пресслужбата на централата.

Оператор на АЕЦ Богунице V-2 е компанията Slovenske elektrаrne (SE), 66% от акциите на която принадлежат на италианския енергиен концерн Enel. Сега концернът търси купувач на акциите на SE.

Обаче словашкият премиер Роберт Фицо заяви преди дни, че държавата, която има 34% от акциите, ще блокира продажбата на SE, докато италианският концерн не изпълни задълженията си по дострояване на другата словашка АЕЦ Моховце.

За справка

АЕЦ Богунице е разположена в Ясловске-Богунице край Трнава в Западна Словакия. Централата се състои от 2 части: V-1 и V-2. Двете части са с по два енергоблока с реактори ВВЭР-440.

На площадката на централата също се намира блокът А-1 с реактор на тежка вода. Там през февруари 1977 година е станал инцидент по време на презареждането с ядрено гориво. Сега блокът е на етап извеждане от експлоатация.

При влизането на Словакия в ЕС е подписано споразумение за извеждане от експлоатация на двата блока на V-1. Първият блок е спрян през 2006 година, а вторият през 2008 година.

Източник: http://www.seogan.ru/chetvertiiy-energoblok-aes-bogunice-v-slovakii-ostanovlen-dlya-peregruzki-topliva.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари