ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Пряка военна заплаха за украинските АЕЦ няма – „Энергоатом“

26.04.2015

За АЕЦ на Украйна пряка заплаха от военно нахлуване не съществува, но потенциално се изучават такива въпроси и се разработват всякакви сценарии, заяви президентът на НАЭК „Энергоатом“ Юрий Недашковский.

Президент НАЭК „Энергоатом“ Юрий Недашковский твърди, че сега за украинските атомни електроцентрали пряка заплаха от военно нахлуване няма.

Това той е съобщил на журналистите в петък в Брюксел след завършване на участието му в заседанието на Комисията Украйна-НАТО, което се е провело на ниво комитет по въпросите на политиката и партньорството, предава агенция „УНИАН“.

“Днес аз мога да кажа, че за нашите АЕЦ пряка заплаха от военно нахлуване няма, но потенциално ние изучаваме такива въпроси и разработваме всякакви сценарии, които трябва да ни помогнат да предотвратим най-трудните ситуации”, – каза той. Недашковский отбеляза, че по тези въпроси работят и специалисти от НАТО.

“Преди година специалисти от НАТО работеха в централния ни офис, и ние разглеждахме тежката ситуация , която се създаде в Украйна във връзка с военните действия на Изток.

Ние разглеждахме въпросите за защита на критичната инфраструктура, възможностите за излизане от “блекаут” или предотвратяване на тежки ситуации, когато е възможна загуба на захранване собствени нужди на АЕЦ с електроенергия. Разглеждахме също въпросите свързани с усилване защитата на периметъра и много други, доколкото мирната ядрена енергетика никога не е разчитала на работа през военен период. Това беше определено предизвикателство, на което трябваше да се намери отговор”, – уточни президентът на „Энергоатом“.

Недашковский каза, че Украйна за първи път се сблъсква с такава ситуация. “Нашата задача е да намерим възможност да осигурин ядрената и радиационна безопасност по време на работа във военен период”, – подчерта президентът на „Энергоатом“.

По рано Юрий Недашковский нарече печална съдбата на строящия се в Украйна  руско-украински завод за производство на ядрено гориво и напомни, че руската компания ОАО „ТВЭЛ“ честно е спечелила конкурса за участие в изграждането му.

За справка

В средата на април 2014 година на изток в Украйна започнаха бойни действия. Жертвите на конфликта от април 2014 година до 14 април тази година станаха 6116 човека, се казва в новия доклад на Управлението на ООН по координацията на хуманитарните въпроси. Още 15 хиляди 574 души са били ранени в зоните на конфликта.

Проблемът за регулиране на кризата се обсъжда на преговори в различни формати, в частност, при срещите на контактната група в Минск. Поредната среща на 12 февруари завърши с приемане на Комплекс от мерки за изпълнение на минските споразумения, предполагащ прекратяване на огъня в Донбас от 15 февруари, изтегляне на тежкото въоръжение и създаване на зона за сигурност.

Обаче, скоро след обявеното примирие в Донбас са се възобновили престрелките, като страните се обвиняват взаимно за нарушаване на “режима за тишина” и заявяват, че водят само ответен огън.

Източник: http://rian.com.ua/economy/20150425/366682279.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари