ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран: Експертите на МААЕ могат да проверят обекта в Парчин само един път

26.04.2015

Ръководителят на организацията по атомна енергия на Иран (AEOI) Бехруз Камалванди заяви пред журналистите, че инспекторите на МААЕ ще могат да извършат проверка на военния обект в Парчин, но само един път.

“Президентът на Иран Хасан Рухани при срещата си с Юкия Амано е подчертал, че по изключение ще разрешат на МААЕ еднократно посещение в Парчин, и разбира се, при условие, че никакви голословни и двусмислени твърдения и въпроси по този въпрос повече няма да възникват”, заяви за агенция Farsnews председателят на AEOI Бехруз Камалванди.

Според думите му, тази тема нито веднъж не е възниквала в скорошните преговори с агенцията.

По-рано имаше съобщения, че МААЕ  счита, че във военната база Парчин на 30 километра от столицата се намира ядрен обект.

От 2005 година агенцията нееднократно се опитва да извърши там инспекция, обаче властите в Иран постоянно отказваха, твърдейки, че в Парчин има предприятия с военно предназначение, чиято дейност по никакъв начин не е свързана с иранската ядрена програма. Следователно не попадат в споразумението с международната агенция за извършване на инспекции.

Според агенцията военният център в Парчин е посещаван два пъти от инспектори на МААЕ начело с бившият заместник на тогавашния директор на МААЕ Мухаммед ел-Барадеи.

По-рано експертите на МААЕ заявиха, че разполагат със спътникови снимки, на които се виждат мащабни земно-насипни работи в Парчин.

За справка:

Поредният кръг от преговорите между “шесторката” от международни посредници и Иран на ниво политически директори ще се проведе във Виена на 24 април след двудневни експертни срещи.

На втори април “шесторката” и Иран се договориха, че 2/3 от иранските мощности за обогатяване на уран ще бъдат спрени за 10 години. Освен това, Иран се задължава да постави под международен контрол всичките си програми по обогатяване на уран за срок от 25 години.

Иранската страна се надява, че всички санкции, включително и едностранните, постепенно ща бъдат отменени.

Източник: http://wap.ria.ru/world/20150420/1059826259.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари