ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Втори блок на Хмелницката АЕЦ в Украйна започна опитна експлоатация в режим на денонощно регулиране на мощността

21.04.2015

От 20 април тази година на втори блок на Хмелницката АЕЦ започна опитна експлоатация в режим на денонощно регулиране на мощността.

За целта е разработена необходимата документация (концептуално техническо решение (КТР), ТР за провеждане на опитната експлоатация, програма за изпълнение на дейностите), която е съгласувана с ГИЯРУ.

Функционирането на Обединената енергийна система на Украйна в условията на променената икономическа ситуация, а също и новият модел на пазара на електроенергия, които влизат в действие от 2017 година, направи целесъобразно преминаването на АЕЦ в режим на денонощно регулиране на мощността на енергоблоковете.

Реализирането на режима на денонощно регулиране на мощността предвижда през първите 200 ефективни денонощия от горивната кампания на енергоблока всекидневно да се изменя електрическата мощност в диапазона от 750 до 1000 MW.

Трябва да се отбележи, че по време на денонощното регулиране на мощността – топлинната мощност ще се намалява с 20%, а електрическата с 25% от номиналната.

Този режим ще даде възможност да се намалят доставките на електроенергия в енергийната система в периодите от денонощието, когато консумацията е минимална.

Успешни изпитания на същия енергоблок в такъв режим са правени през 2006 година. Сегашните ще продължат до 12 май тази година.

Подробности на: http://www.energoatom.kiev.ua/ru/press/nngc/43396-na_energobloke__hmelnitckoyi_aes_nachato_provedenie_opytnoyi_ekspluatatcii_rejima_sutochnogo_regulirovaniya_moschnosti__/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари