ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом“ излиза на западния пазар на ядрено гориво

20.04.2015

„Росатом“ се готви да излезе на световния пазар на ядрено гориво – така нареченият западен дизайн. Това ще позволи на корпорацията да доставя своя продукция не само за реактори руско производство, но и западно.

За това в интервю за ТАСС разказа ръководителят на държавната корпорация “Росатом” Сергей Кириенко.

Сега Русия заема 17% от световния пазар на гориво за АЕЦ, напълно задоволявайки потребностите на 76 енергийни реактора в Русия и 14 други страни по света, сред които Финландия, България, Унгария, Словакия, Чехия, Украйна, Армения и Китай. Ежегодният обем на експорта превишава 1 милиард долара.

През септември 2012 година „Росатом“ подписа договор с шведската компания Vattenfall Nuclear Fuel за доставка на опитна партида от руското гориво ТВС-Квадрат за енергоблока в „Рингхалс“.

“Ние с удоволствие отиваме на търгове и считаме, че най-добрия начин за работа на пазара е да докажем на доставчиците и потребителите, че нашето предложение е конкурентноспособно. Затова ние открито отидохме на пазара на гориво за европейските, западните реактори, – каза Кириенко. – Тук има различия. Нашето гориво са различава кардинално и по конструкция и по форма. Защо се използва такъв термин , като ТВС-квадрат? Горивото по западен дизайн има квадратно сечение, то има и друга конструкция.”

Ръководителят на „Росатом“ подчерта, че “безопасността и репутацията са над всичко”.

“Ние изразходвахме много време за да отработим технологията на горивото по западен дизайн. Само така е правилно да се създава нова продукция в ядрения отрасъл, за да не възникват проблеми, каквито имаше в Чехия и в Украйна, когато на руските реактори се опитваха без необходимите предварителни изпитания да сложат гориво от друг доставчик”, – каза Кириенко.

Той напомни, че в продължение на почти 20 години, съвместно с френската компания Areva, Русия доставяше гориво и елементи от него за АЕЦ в Холандия, Швеция, Швейцария и Великобритания. Паралелно се разработваше гориво собствена конструкция за западните реактори. През 2014 година започнаха първите зареждания с него.

“Но няма да бързаме, за нас главното е репутацията. Ние също разбираме, че се намираме в политически сложна среда. Никой няма да ни прости даже и най-малкия пропуск”, – подчерта Кириенко.

За справка

В групата на световните доставчици на ядрено гориво също влизат компаниите Areva /Франция-Германия/, чийто дял на пазара е около 31%, Toshiba-Westinghouse Electric Company /Япония-САЩ/ – 26%, Japan Nuclear Fuel Limited /Япония/ – 17 %.

Източник: http://www.oilru.com/news/457951/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари