ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Чехия имаше хилядни протести срещу създаването на хранилищe за РАО

20.04.2015

Протестна акция против създаване на хранилище за РАО в Южна Чехия. Фото: Pancer Václav

Няколко хиляди души от седем населени пункта в Чехия излязоха в събота на протест срещу предполагаемото изграждане на едно от тези места постоянно хранилище за РАО, съобщи националната телевизия.

“В събота на републиканска акция против създаването на ХРАО излязоха общо няколко хиляди жители от седем населени пункта в Чехия. Тази места са сред предварително обсъжданите като площадки за изграждане на постоянно хранилище за РАО”, – се казва в съобщението.

“Инициатори на акциите са ръководствата на местните органи за самоуправление и републикански неправителствени организации”, – отбелязва националната телевизия.

По целия район Клатов в южна Чехия в подкрепа на участниците в акцията в събота биеха камбаните на черквите. В района на градчето Будишов в централната част на страната, на мястото на предполагаемото ХРАО, около 500 местни жители направиха с жива верига думата “НЕ”. В други градове и села хората направиха символични траурни екскурзии по местата, едно от които може да се превърне в забранена зона поради ХРАО.

Чехия има две атомни електроцентрали – АЕЦ “Темелин” и АЕЦ “Дуковани”. Двете имат временни хранилища за РАО. Сега се търси подходящо място за изграждане на постоянен подземен комплекс за съхраняване на РАО от двете електроцентрали.

Коментирайки тази акция, премиерът Богуслав Соботка заяви същия ден по телевизията, че държавата ще се постарае да намери такова решение на проблема, което да не предизвиква протестите на населението. Доколкото страната използва ядрената енергетика и няма намерение да се отказва от нея, каза Суботка, съществува необходимост от постоянно ХРАО.

“Ние трябва да чувстваме своята отговорност и пред бъдещите поколения, затова трябва да подхождаме към този въпрос много отговорно, без да създаваме опасност за околната среда и без да предизвикваме протестите на населението”, – подчерта чешкия премиер.

За справка

Споразумението между правителствата на СССР и ЧССР за сътрудничество при изграждането на първия етап на АЕЦ “Темелин” е подписано на 27 ноември 1981 година. Но централата е започнала търговска експлоатация през 2002 година, повече от 20 години след началото на строителството. Сега функционират два енергоблока със сумарна мощност 2000 MW.

Изграждането на АЕЦ “Дуковани” е започнало през 1970-та година. От 1985 до 1987 година всичките четири енергоблока с реактори ВВЭР-440 са въведени в експлоатация. Мощността на първи и втори блок е форсирана до 460 MW, а на останалите два до 500 MW.

Източник: http://www.seogan.ru/v-chexii-proshli-mnogotisyachnie-akcii-protesta-protiv-sozdaniya-xranilish-radioaktivnix-otxodov.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари