ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Започва модернизацията на втори блок на атомната електроцентрала “Темелин” в ЧР

20.04.2015

През време на ППР в АЕЦ “Темелин” (JETE) заедно с презарядката на реактора със свежо ядрено гориво ще се извърши модернизация на турбината.

 

В модернизацията на блока ще участват 600 работници от 50 фирми-доставчици на услуги и оборудване и около 400 работници на ČEZ. В този период ще бъдат изпълнени и допълнителни стрес-тестове по искане на ЕС.

Спирането на блока, което започна на 18 април ще продължи до втората половина на юни, а постепенното намаляване на мощността започна от 21 часа на 17 април – петък.

Планираната модернизация на турбината ще позволи електрическата мощност на блока да се увеличи примерно с 2% без да се увеличава разходът на гориво. Това съответства на допълнително осигуряване с електроенергия на около 50 хиляди домакинства. Доставката и замяната на роторите на цилиндри ниско налягане на турбината се извършва от Doosan Škoda Power.

През миналата година подобна модернизация беше извършена на първи енергоблок.

За извършване на контролни проверки, от реактора ще бъдат извадени и временно преместени в басейна за отлежаване на касети (БОК) всичките 163 горивни касети. 42 от тях няма да се връщат в реактора, а ще бъдат заменени с нови. На проверка ще бъде подложена и цялата система за безопасност на централата.

По време на плановото спиране на реактора също ще бъде устройство за ликвидиране попадането на вода в подземните етажи на енергоблока. Това е едно подобрение, насочено към подобряване на системите за безопасност, което се налага във връзка с новите изисквания на ЕС. В централата по-голямата част от подобренията вече са извършени.

Източник: http://cznews.info/business/20150417/temelin-2-blok.php

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари