ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


България става десетата сътрудничеща държава с Европейската космическа агенция – ESA (ЕКА)

19.04.2015

ЕКА празнува подписването на десетото междудържавно споразумение, укрепвайки отношенията си с България.

Директорът на ЕКА на промишлеността, поръчки и правни услуги, г-н Ерик Морел и българският министър на икономиката, г-н Божидар Лукарски, подписаха споразумението относно Европейските сътрудничещи държави (ECS) в София на 08 април 2015.

 Български учени участваха активно в програмата Интеркосмос, подготовка на експерименти и проектиране на оборудване за няколко спътници и ракети.  По-специално, те изпълняват две сателитни програми: Интеркосмос-България-1300 и Метеор-Природа по случай 1300-годишнината от основаването на българската държава, чествано през 1981 г. Българската академия на науките е допринесла за повече от 15 научни инструменти в различни не-пилотирани и пилотирани мисии по космически програми.

 България е изпратила двама космонавти в космоса, и двамата от тях са били ангажирани в български научни програми.  Първият, Георги Иванов, стартира на 10 април 1979 г. Той бе последван от Александър Александров, който излетя като космонавт-изследовател на космическата станция Мир през юни 1988 година.

 След техническото посещение на експерти от ЕКА през октомври 2014 г., няколко потенциални проекти бяха идентифицирани в различни области: космически електроника (т.е. инструменти), дистанционно сондиране (оптика, радари), метеорологичните условия в космоса, космическите науки (експлоатация на данни) и космически технологии (интегрални схеми, оптика, антени, електроника и микроелектроника).

 Изборът на потенциални проекти по Плана за Европейските сътрудничещи държави Plan for European Cooperating States (PECS) ще започне веднага след подписването.  PECS следва да бъде подписан с Министерството на икономиката на България, не по-късно от 8-ми Април, 2016 година.

За информация

Целта на ЕКА е да осигурява и поощрява, изключително за мирни цели, сътрудничеството между европейските държави в областта на изследванията и технологиите и използването им в космическата техника, с цел използването им за научни цели и за създаване на оперативни системи на космическата техника.

ESA има 22 държави-членове. Отговорните национални органи, членове на Управителния съвет на Европейската космическа Агенция (ЕКА) са от: Австрия, Белгия, ЧР, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Швеция, Швейцария и Великобритания.

Канада също е в Управителния съвет и участва в някой проекти в рамките на Споразумението за сътрудничество. От държавите-членки на ЕС споразумения за сътрудничество по Plan for European Cooperating States (PECS) с ЕКА са подписани с България, Кипър, Литва, Малта, Латвия, Словения и Словакия.

Източник: http://www.esa.int/About_Us/Welcome_to_ESA/Bulgaria_becomes_tenth_ESA_European_Cooperating_State

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари