ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Единственият в Караибския регион изследователски реактор преминава от високообогатен уран на нискообогатен уран

29.04.2015

Единственият в Карибския регион изследователски реактор в Ямайка от тази година ще премине от работа с високообогатен уран (ВОУ) към работа с нискообогатен уран (НОУ) , съобщиха от МААЕ.

Промяната ще намали потенциалния риск от разпространение на ядрени отпадъци при удвояване на експлоатационната производителност на реактора.

МААЕ оказва съдействие на правителствата на Ямайка и САЩ в преоборудването на реактора. Отработеното гориво ще бъде връщано в САЩ.

 „Допълнителният капацитет ще ни позволи да разширим изследователската дейност, свързана с безопасността на храните, качеството на водата и въздуха“, заяви Чарлз Грант, генерален директор на Международния център за екологични и ядрени науки в Университета на Западните Индии в Кингстън, Ямайка.

„С допълнителния капацитет, ние ще можем да подпомагаме изследователските нужди на други страни от Карибския регион“, добави той.

В продължение на 30 години в Университета на Западните Индии работи изследователски реактор с мощност 20 КВт (от типа Slowpoke II).

През ноември 2014 г. Ямайка се обърна за помощ към МААЕ за преоборудване на реактора от ВОУ на НОУ.

След конверсията, реакторът ще функционира по 16 часа на ден, два пъти повече, отколкото сега.

Подробности на: https://www.iaea.org/newscenter/news/iaea-assist-conversion-jamaican-research-reactor-leu-fuel

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари