ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – Белоярска АЕЦ – планово спиране на БН-600

08.04.2015

От 7 април 2015 година трети блок с реактор БН-600 на Белоярската АЕЦ спира работа във връзка с извършване на планови мероприятия: презареждане с ядрено гориво, техническо обслужване и ремонт на оборудване.

Такива мероприятия на енергоблока се извършват два пъти годишно – през пролетта и есента.

Планираните дейности трябва да завършат до края на май, като се предвижда и капитален ремонт на един от турбогенераторите.

Постепенното намаляване на мощността на трети блок преди изключването му от енергийната система започна вечерта на шести април.

За справка

Белоярската АЕЦ е въведена в експлоатация през април 1964 година.Това е първата АЕЦ от голямата ядрена енергетика на СССР, и единствената с реактори от различен тип на една площадка.

Първите два блока с реактори на топлинни неутрони АМБ-100 и АМБ-200 са спрени поради изработване на проектния ресурс.

В експлоатация се намира единственият в света енергоблок с реактор на бързи неутрони (РБН) и промишлено ниво на мощност БН-600.

В етап на подготовка за енергиен пуск се намира БН-800.

Енергоблоковете с РБН са призвани съществено да разширят горивната база на ядрената енергетика и да минимизират РАО за сметка на организиране на затворен ядрено-горивен цикъл.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари