ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Руската “Матрьошка” ще подпомага разработването на защита за космонавтите от радиация при полет към Марс

06.04.2015

„Матрьошката“ или фантомът (както още се нарича) е симулатор на човешкото тяло. Уредът вече 10 години събира данни за космическата радиация.

Получената от него информация помага да се състави списък с препоръки за космонавтите.

Радиацията пронизва цялото космическо пространство и пагубното й въздействие е един от основните проблеми при дългите пилотирани полети на космонавтите.

„Радиационният фон в Космоса е много по-голям отколкото на Земята. За половин година в орбита, космонавтът получава доза радиация, с която обикновения човек на Земята се сдобива за 100 години“, заяви Вячеслав Шуршаков от Института за медико-биологични проблеми към Руската академия на науките.

Всеки астронавт на Международната космическа станция (МКС) носи индивидуален дозиметър само на едно място – в джоба на гърдите си, а това дава само обща картина на радиационното облъчване, което той получава. За да може по-детайлно да се разбере какво облъчване очаква пътешествениците в Космоса, руските учени изпратиха на МКС фантомът, моделиран под форма на тялото на човек и наречен „Матрьошка“.

Тя е създадена още през 2004 г. от компанията „Атоменергомаш“,която влиза в състава на държавната корпорация „Росатом“. Според състава си, апаратът е много близък до тъканите на човешкото тяло –съдържа същото количество азот, кислород, водород и въглерод. В сферичния фантом са монтирани около 500 детектора, разположени на местата, където са човешките органи.

„Именно кръглата форма се оказа най-оптимална. Тя позволява да се съблюдава дълбочината на разположение на органите“, заяви Шуршаков. През определено време детекторите се отстраняват и се изпращат на Земята, а вместо тях се поставят нови. Те скоро трябва да бъдат сменени, когато към МКС ще отпътува новия екипаж.

Чувствителните датчици на фантома постоянно дават детайлна информация за радиацията. Фактически, „Матрьошката“ вече предпазва здравето на хората.

За космонавтите са изработени препоръки в кой отсек на станцията е най-добре да се намират в периодите на слънчева активност и как най-добре да избягват критично натоварване.

Източник: www.rbth.com/

Подробности на: http://lenta.ru/news/2014/10/21/mksmatreshka/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари