ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия направи ядрен “пробив”

06.04.2015

Започна строителството на експериментален завод за производство на гориво за първия в света опитен реактор на бързи неутрони с тежък течнометален топлоносител. Проектът е получил името “Прорыв” (Пробив)

Твърди се, че той ще се превърне в истинско откритие за целия свят и ще измени бъдещето на енергетиката.

Отработилото ядрено гориво ще се преработва в “таблетки”, с които ще работи пробивният руски реактор.

За началото на строителството на завода беше съобщено в Томск от заместникгенералният директор на Държавната корпорация “Росатом” Вячеслав Першуков в рамките на пленарното заседание на Първия форум на младите учени от цяла Русия U-NOVUS.

“Що се отнася до иновационните проекти, тук вече звуча неколкократно думата “Пробив”, пробив наистина има, но така се нарича и самият проект«Прорыв». Това е създаване на нов вид ядрена енергетика на бързи неутрони със затваряне на горивния цикъл. И ние реализираме този проект в Томск, в СХК. И по принцип, ние вече започваме да го реализираме на ниво капитално строителство, това започна буквално преди няколко дни” – заяви Вячеслав Першуков.

Планира се заводът за производство на най-новото гориво да заработи през 2019 година, така че за пускането на реактора « Прорыв » да бъде готова първата партида от новото ядрено гориво. «БРЕСТ» трябва да заработи през 2021 година. А вече през 2023 година ще бъде пуснат в действие модулът за преработване на горивото и за формиране на без-отпадна технология и затворен горивен цикъл.

Масовите реактори работят на ниско-обогатен уран – след тях остават множество ядрени отпадъци, които представляват сериозен екологичен проблем, а ефективността им е далеч от идеалната. В света има вече натрупани 345 хиляди тона ядрени отпадъци, от които 110 хиляди тона в САЩ. Същевременно технология за преработването им има само в Русия и Франция.

«БРЕСТ-300» е ядрен реактор със затворен горивен цикъл от четвърто поколение. Той позволява да се осъществи без-отпадъчноно производство на ядрена енергия. И това в пълен смисъл е мирен атом – на базата на такъв реактор е невъзможно създаване то на ядрено оръжие, поради което той може безусловно да се произвежда за износ. А гориво за него е натрупано достатъчно: според думите на доктора на физико-математическите науки А. Крюков, за 60-те години експлоатация на АЕЦ в Русия се е натрупало ОЯГ достатъчно да бъде преработвано в продължение на няколко стотици години.

Заводът в Томска област точно е предназначен за преработване на ядрените отпадъци в специални “таблетки”, предназначени за изгаряне в реактора «БРЕСТ-300». Всичко това се осъществява в рамките на безпрецедентния в световната практика проект «Прорыв», с който действително можем да се гордеем. Ако твърденията на руските специалисти се окажат верни, то «Прорыв» щебъде в състояние да реши редица важни световни проблеми: от съхраняването на ядрените отпадъци до настъпващата енергийна криза.

Наред със затварянето на горивния цикъл чрез преработване и на небивалата мощност, руският реактор от ново поколение притежава и безпрецедентно ниво на безопасност. Даже аварии от диверсионен произход съпроводени с разрушаване на зданието на реактора и капака на корпуса му не могат да предизвикат радиоактивно изхвърляне, изискващо евакуация на населението и появяване а забранени участъци от територията, подобни на печално известният Припят.  

Източник: http://stroiportal-dnepr.com/news/rossija_sovershila_jadernyj_proryv/2015-04-05-6858

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари