ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украинският регулатор (ГИЯРУ) стана член на WENRA

07.04.2015

Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна (ГИЯРУ) стана член на Западноевропейската Асоциация на Ядрените регулатори (WENRA)

 

Сергей Божко – ГИЯРУ и Ханс Ваннер – WENRA

За това съобщи на журналистите председателят на ГИЯРУ Сергей Божко. Той отбеляза, че съответното споразумение е подписано в Женева на 26 март.

Според мнението на ръководителя на ГИЯРУ, влизането във WENRA дава на Украйна допълнителен механизъм за лобиране на своите интереси в сферата на ядрената и радиационна безопасност.

Според думите му, WENRA взема всички решения единодушно, което дава гаранция за зачитане на интересите всички членове.

“Влизането във WENRA ще позволи на европейските държави да действат в единен фронт”, – отбеляза председателят на ГИЯРУ. Той напомни че от 2009 година Украинският ядрен регулатор има статут на наблюдател във WENRA.

Той също отбеляза, че всичките 18 страни-членове на тази организация са и членове на международната агенция по атомна енергия (МААЕ).

Сергей Божко също подчерта, че влизането на ГИЯРУ в WENRA, което стана на 26 март, представлява положителна оценка за нивото на ядрената и радиационна безопасност в Украйна.

“Оценката за способността на Украйна да стане член на ЕС от гледна точка на ядрената и радиационната безопасност е направена”, – каза Божко.

Подробности на: http://www.wenra.org/archives/ukraine-new-wenra-member/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари