ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ДП РАО впечатли ЕК и ЕБВР с напредъка по проекта за извеждане от експлоатация на спрените блокове в АЕЦ “Козлодуй” – прес-съобщение

30.03.2015

Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ впечатли представителите на Европейската комисия и Европейската банка за възстановяване и развитие с напредъка на дейностите по проекта за извеждане от експлоатация на спрените блокове в АЕЦ „Козлодуй“.

 

На 26 март 2015 г. на площадката на блокове 1-4 се състоя планирано заседание на Мониторинговия комитет на Международен фонд „Козлодуй” по повод реализацията на дейностите, свързани с извеждането от експлоатация на спрените ядрени мощности на атомната централа.

 

 

Участие в прегледа на проектите в Козлодуй взеха Саймън Мърфи и Жан-Филип Гьосе – представители на Европейската комисия, и Валентин Шайдер – представител на ЕБВР. В момента ДП РАО изпълнява 21 проекта по 33 договора, подпомагащи процеса по извеждане от експлоатация. Проектите се финансират и наблюдават от Европейския съюз (ЕС). Оперативни срещи за разглеждане на хода им се провеждат два пъти годишно преди Асамблеята на донорите.

 

 

В рамките на програмата си в Козлодуй представителите на ЕС проведоха голям технически обход, по време на който получиха възможност да видят напредъка на дейностите по демонтаж в Машинна зала на 1-4 блок и на подготвителните дейности за старт на работата по извеждане в Реакторно отделение. Те посетиха и площадката на новостроящия се Цех за раздробяване и дезактивация на материали, получени вследствие извеждането, както и Цеха за преработка на РАО от експлоатацията на блоковете на АЕЦ и площадката за временно съхранение на РАО „Варово стопанство”.

В края на работната среща Саймън Мърфи обобщи резултатите и впечатленията си така: „Смятам, че днес имахме една много конструктивна среща. И така, както беше при последните няколко срещи, беше хубаво, че отново посетихме Машинна зала и видяхме реалния прогрес на дейностите по демонтаж, който е все по-добър. Мисля, че това е една хубава атестация за цялостната Програма за извеждане от експлоатация в „Козлодуй”.

Жан-Филип Гьосе в коментара си за срещата допълни още една гледна точка: „Впечатлен съм от всички, с които се срещнахме – хората, които работят по програмата за извеждане.  Оценявам колко всеки от тях е силно ангажиран в своята работа и се стреми проектите да вървят напред, да се решават професионалните предизвикателства в хода на реализацията им.”

Припомняме, че през декември 2014 г. по време на предишната работна среща с представителите на ЕБВР, чуждестранните експерти дадоха висока оценка както на работата на ДП РАО, така и на целесъобразното разходване на средства от МФ „Козлодуй“ от страна на Предприятието. Положителна оценка за целесъобразността и прозрачността при усвояването на европейските средства по проектите в ДП РАО дадоха преди време и одиторите от Европейската сметна палата и OLAF.

 

Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО) е единственото предприятие в България, натоварено с безопасното съхранение на радиоактивните отпадъци от енергетиката, промишлеността и бита. Създадено е на 1 януари 2004 г. със Закона за безопасно използване на ядрената енергия. Задачата му е да планира, проектира и изгради нужните съоръжения, да  транспортира, съхранява и управлява радиоактивните отпадъци на територията на Република България.

Tags: , ,

One Response to ДП РАО впечатли ЕК и ЕБВР с напредъка по проекта за извеждане от експлоатация на спрените блокове в АЕЦ “Козлодуй” – прес-съобщение

  1. СП "РАО" on 31.03.2015 at 19:21

    Всяка държава се хвали с това какво е създала, а ние се хвалим с това какво сме разсипали. Простотията ни е на световно ниво.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари