ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония се ориентира към стратегията за междинни централизирани хранилища за ОЯГ

30.03.2015

Япония преразглежда политиката си в областта на управлението на ОЯГ и може да се ориентира към изграждане на междинни централизирани хранилища.

Общественото мнение в страната както и досега се отнася настървено към ядрената енергетика.

В тази връзка е трудно да се очаква, че една или друга община ще предложи кандидатурата си за изграждане на централизирано хранилище за отработило ядрено гориво (ЦХОЯГ), и правителството по-скоро ще инициира държавна програма за избор на площадки за хранилища.

В полза на ЦХОЯГ се застъпва част от влиятелните научни и отраслови учреждения в страната. Например, академичният съвет на науките счита за необходимо да се съхранява ОЯГ в сухи открити хранилища в продължение на 50 години, за да се спечели време за изграждане на геологично хранилище.

“Ако имате намерение да рестартирате реакторите на АЕЦ, тогава вие сте длъжни да подкрепите междинните хранилища за ОЯГ”, – коментира президентът на японския атомен промишлен форум (JAIF) Такуя Хаттори.

Проблемът се задълбочава от прогнозите за запълване на басейните за отлежаване на касетите (БОК) и местните хранилища в случай, че блоковете ще бъдат пуснати отново. Така на площадката „Genkai“ след 3 години експлоатация на централата няма да остане свободно място, а на „Kashiwazaki Kariwa“ и „Tokai“ – след три години и един месец.

Като цяло, сега японските централи разполагат с под 30% свободен капацитет за съхраняване на ОЯГ.

Източник: http://atominfo.ru/newsk/r0573.htm

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари