ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Подробности за аварията в ядреното съоръжение в Южна Франция

15.09.2011

В действителност, там стопяват радиоактивни демонтирани метални части (металолом). Подобни пещи има и в Русия – например, в Сосновый Бор. Имам съмнение, че с подобна дейност се занимават и в Украйна, но не съм категоричен.

Идеята е проста. При разтопяването част от радиоактивните замърсявания попадат в шлаката. Ако правилно се подберат параметрите на процеса, то голяма част от низко-активните метални отпадъци могат да се върнат в народното стопанство.

Конвенционалната металургия не гори от желание да се занимава с топене на радиоактивни метални отпадъци, за да не замърсят цялото си оборудване. Затова държавите, които имат много такива отпадъци, създават такива специализирани производства.

За едно такова руско производство можете да прочетете на:
http://www.ng.ru/science/2002-03-28/10_ingots.html.

Французите използват претопените метални отпадъци за производството на контейнери за съхраняване на високо радиоактивни отпадъци.

Центърът в Маркул е голям, конкретния завод също не е малък. За това в началото след аварията имаше толкова разнопосочни мнения по въпроса – какво точно се е взривило. Вече всичко е ясно – пещта е била индукционна.

Кое е характерното, в Русия (Сосновый Бор) на подобно производство
през 2005б година също е имало взрив. Също в печката. Тогава се говореше предварително, че причината за взрива е станало попадането в пещта на “продълговат метален предмет”. Само не питайте, как такъв предмет може да предизвика взрив в индукционната пещ. Не знам!

И последствията от този инцидент бяха подобни на френските. От пещта се разля разтопен метал, което доведе до смърт на хора, а също и до пожар. Заплаха от радиационна авария и на двете места не е имало. Може да се каже, че двете аварии са подобни на тези, които се случват в металургията.

Като допълнение. На това френско предприятие има и други направления – твърди РАО, течни РАО и други. Но конкретно, този участък, на който се е случила аварията, се е занимавал с претопяване на радиоактивни метални отпадъци.

Благодаря на AtomInfo.Ru за споделената информация.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари