ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


България дава 49% на „Уестингхаус“ срещу „свежи пари“ за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

26.03.2015

Българското правителство не е променило позицията си и все още настоява американската компания „Уестингхаус“ да участва като инвеститор при строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в рамките на ядрената конференция, която се провежда в София.

Все още тече процесът на преглед на акционерното споразумение с Уесингхаус, каза министър Петкова Тя припомни, че документът, подписан от предното правителство е под условие.

Срокът, в който работната група трябва да се произнесе по прегледа на документацията е 31 март. „Все още не е 31 март“, припомни министър Петкова. По думите й българската страна е предложила на американската компания дял от 49%, срещу които да влезе като инвеститор със собствено финансиране.

Припомняме, че наскоро американската компания изчисли цената на 7-ми блок на сумата от над 7 млрд.долара. В нея обаче не се включва инфраструктурата, както и други елементи, с което цената нараства на около 10 млрд.

„Уестингхаус“ е производител на оборудване и ако влезе като инвеститор в проекта за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ то тя ще влезе в конфликт на интереси, коментира по-рано председателят на „Риск инженеринг“ Богомил Манчев.

В отговор на въпрос дали българските институции са наясно, че условията, които поставя българската страна могат да вкарат американската компания в конфликт на интереси, министър Петкова отговори: „При спазване на европейското законодателство“.

Търси се инвеститор със свежи пари за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, заяви в изказването си при откриването на конференцията и депутатът от ГЕРБ и бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов. Това е регион с възможност за развитие на икономиката и дефицит на електроенергия ще има, но засега това не се случва. Очакваме цена от 120-130 лв.за MWh, което свободният пазар засега не гарантира, но очакваме това да се случи в момент на растеж на икономиката в региона, посочи Николов. По думите му на този етап обаче една от възможностите за 7-ми блок е микс на цената на електроенергията от 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ с тази от 7-ми блок. „Варианти за 7-ми блок има, но ни трябва инвеститор със свежи пари“, беше категоричен Валентин Николов. Според него не е възможно в проекта да влезе инвеститор със заем, защото това означава държавата да го гарантира, а в момента тя не може да се ангажира с това, посочи депутатът. В подкрепа на тезата си той припомни, че българският парламент наскоро даде разрешение на правителството да тегли кредит от 16 милиарда лева.

Ядрената енергетика остава сред приоритетите на българското правителство. Ние подкрепяме напълно удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“, заяви в приветствието си към участниците във форума министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Източник: http://3e-news.net/българия/балгария-дава-49-на-уестингхаус-срещу-свежи-пари-за-7-ми-блок-на-аец-козлодуй_42816

Видео с блиц изявлението на министър Петкова пред журналистите можете да видите на: http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/03/26/2500059_bulgariia_iska_uestinghaus_da_uchastva_s_49_v_7_blok_v/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари