ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ядрено оръжие по достъпна технология

11.02.2012

 

 

  Учените са обезпокоени от факта, че свърхсекретният до момента метод за обогатяване на уран вече е “обнародван за комерсиално използване”. По този начин се създават нови възможности за производство и разпространение на ядреното оръжие.

  Компанията General Electric успешно е завършила изпитанията на по-бърз и евтин начин за производство на ядрено гориво.

  Новата технология ще бъде комерсиализирана и за първи път използвана в обогатителния завод край град Уилмингтън, Северна Каролина.

  Чрез тази технология ще стане възможно да се намали съществено цената на ядреното гориво.

  Технология за разделяне на изотопите на урана чрез лазерно възбуждане(SILEX) е била разработена от едноименната австралийска компания още през 1992 година.

  През 2006 година компанията General Electric е oглавила по-нататъшните разработки, като е получила права за търговското й използване и лицензиране.

  Технологията SILEX е строго засекретена. Липсват дори подробни снимки на опитната установка за обогатяване а уран.

  Принципът на работа е базиран на лазерната фотойонизация на атомите на U235. Урановата суровина (UF6, уранов хексафлуорид) се просветлява с лазерен лъч с точно определен цвят (дължина на вълната), който създава електрически заряд само в атомите на  U235. Това позволява те да бъдат хванати в електромагнитен капан и да се съхранят върху метална пластина.

   Над подобна технология през 1960-те години са работили СССР, Русия, Индия, Пакистан, Ирак, Китай, САЩ и Япония.

  По-късно това направление е било изоставено, макар и да предполагало големи изгоди. Например, лазерното обогатяване изисква много по-малки количества електроенергия и заводски площи, в сравнение с “традиционното” обогатяване с помощта на газови центрофуги.

  Именно в това се крие опасността: обогатителен завод по технологията SILEX може да се скрие в неголям бункер. От това могат да се възползват “неблагонадеждни” правителства или даже терористични групировки.

   Компанията General Electric с кълне, че строго ще пази секретите на технологията SILEX и ще прилага строги мерки за безопасност при производството.

  GE се готви да създаде пълномащабно производство на площ от 55 декара, което да осигури горивни таблетки за производството на горивни касети достатъчни за презареждането на 42 реакторни установки.

 Ако General Electric успее да въведе в експлоатация завод на базата на технологията SILEX, то за първи път в историята на ядрената енергетика ще започне пълномащабно лазерно обогатяване на UF6.

 Въпреки, че проекта е за обогатяване до 5% по U235, а за създаване на ядрени оръжия обогатяването трябва да е над 80%, потенциалът на технологията може да се използва и за такива нива чистота.

 Засега няма създадена методика за търсене и откриване на лазерни обогатителни производства, което затруднява контрола за неразпространение на ядреното оръжие.

 

Цялата статия може да прочетете на:  rnd.cnews.ru

11.02.2012

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари