ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


NRC каза ДА на Westinghouse да тества Small Modular Reactor (SMR)

02.04.2015

Westinghouse Electric Company обяви, че федералните регулатори са дали разрешение на компанията да тества своят малък модулен реактор, или SMR.

 

 Westinghouse нарича това „значителна стъпка по пътя към сертифициране на проекта“, която ще намали времето, необходимо да се лицензират модулните реактори на компанията.

Разрешение да продължи с тестовете дойде в писмо от 27-ми февруари 2015 година, съобщиха от компанията. То дойде под формата на доклад за оценка на безопасността или SER, който беше представен на Комисията за ядрено регулиране през април 2012 година.

SER „определя какво ще се случи в малко вероятния случай на малка загуба (прекъсване) на топлоносителя (LOCA) в Westinghouse SMR„, заявиха от компанията в изявление. Разглежда се и въпроса за изключване в случай на настъпване на изтичане на топлоносител.

Westinghouse, една група от дружества на Toshiba Corporation, отбеляза, че потенциалът за среден или голям теч на топлоносител „се елиминира в дизайна Westinghouse SMR, защото няма големи първични прониквания на корпуса на реактора или голям кръг от тръбопроводи“.

Westinghouse SMR е 225 MWe модулен реактор с вода под налягане. Всички основни компоненти са разположени във вътрешността на корпуса на реактора. Това е следващ иновационен продукт на компанията, използващ пасивни системи за безопасност и доказани компоненти, за да се осигури безопасно, чиста и надеждна електроенергия. Westinghouse SMR се базира на проекта AP1000, който получи сертификат от NRC през 2011 година. Осем блока с AP1000 в момента са в процес на изграждане на четири места в Съединените щати и Китай.

Източник: http://nuclearstreet.com/nuclear_power_industry_news/b/nuclear_power_news/archive/2015/03/19/nrc-says-ok-for-westinghouse-to-test-small-modular-reactor-031901.aspx

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари