ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Създаден е робот “Октопод” за работа на АЕЦ “Фукушима-1”

29.03.2015

Пресслужбата на японския университет Васеда (Waseda University), събщи, че съвместно с Kikuchi Corporation са създали робота “Октопод” за работа на авариралата АЕЦ “Фукушима-1”.

 

 

Роботът е наречен “Октопод” благодарение на наличието на 4 ръце и на 4 гъсенични механизма, с помощта на които той лесно може да се премества в една или друга посока по неравна повърхност, да повдига и премества товари.

 

 

Неговата маса е около 70 килограма. При необходимост той може да се оборудва с лазер за рязане на плочи от рухналите здания, а също има специален накрайник за работа с радиоактивни вещества. Роботът е многофункционален и може да се използва при различни обстоятелства, включително и за спасяване на хора под развалините.

 

 

Съобщава се още, че роботът ще бъде използван за ликвидиране на последствията от аварията на АЕЦ “Фукушима”, а също така и в други дейности на мястото на аварията.

Източник: http://ilenta.com/news/misc/misc_6178.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари