ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом помага за разработването на ново поколение оптика за борба с тероризма

30.01.2015

В рамките на реализиращия се проект се предполага както разработването на базовите елементи на наноплазмониката – спазерите, така и създаването на цяла поредица от опитни образци на плазмонни устройства.

Международен екип от учени с подкрепата на Фонда за перспективни изследвания (ФПИ) разработва оптични устройства от ново поколение за борба с тероризма. Дейностите се извършват в лабораторията на Всерусийския научно-изследователски институт по автоматика (ВНИИА) “Духов”, част от Държавната корпорация “Росатом”.

“В резултат на изпълнение на проекта ще бъдат разработени сензори, чувствителни към взривни и опасни вещества на ниво единични молекули. Тези сензори могат да се използват за предпазване от терористични актове на места с голям поток от хора”, – се казва в съобщението.

Лабораторията за разработване на оптични устройства от ново поколение е създадена с помощта на ФПИ на базата на ВНИИА “Духов”. Вече в лабораторията работят над 30 учени, събрани от институтите в Русия и по света – всичко са представени 15 научни организации.

По-точно, от Технологичния университет на град Тойохаши (Япония) беше привлечен кандидатът на физико-математическите науки Александр Барышев. Също в лабораторията работят водещи учени-теоретици от страната в областта на плазмониката – професорите Алексей Виноградов и Василий Климов. Ръководител на лабораторията е член-кореспондентът на РАН Сергей Никитов.

“Идеята за създаване на такава лаборатория се е родила от група учени – сътрудници на ВНИИА  и редица други, които са изхождали от обективното желание за обединяване на изследванията, намиращи се в авангарда на съвременната електродинамика, така наречената плазмоника, с изследване на явленията характерни за квантовата механика”, – съобщи един от водещите изследователи в лабораторията Александр Мерзликин.

В рамките на реализиращия се проект се предвижда както разработването на базовите елементи на наноплазмониката – спазери, така и създаване на цяла фамилия опитни образци на плазмонни устройства.

Фондът за перспективни изследвания е създаден през 2012 година. Основната цел на дейността му е съдействие при осъществяването на научни изследвания и разработки в интерес на отбраната и сигурността в страната. Сега от ФПИ са утвърдени 49 проекта, като по 26 от тях вече се работи в лабораториите на фонда.

Източник: http://ria.ru/defense_safety/20150128/1044759930.html#14225059105434&message=resize&relto=login&action=removeClass&value=registration

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари