ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия продължава да изпълнява задълженията си по международното споразумение за приемане на ядрено гориво от чужди изследователски ядрени реактори

29.01.2015

Отработеното ядрено гориво с руски произход, съдържащо високообогатен уран, се приема в рамките на Инициативата за намаляване на глобалната заплаха на Американската национална администрация по ядрена сигурност.

Правителствата на САЩ и Русия подписаха споразумение за сътрудничество за приемане на ядрено гориво от чужди изследователски реактори.

До този момент повече от 70 кг високообогатен уран са доставени от Казахстан в Русия. Други 30 кг бяха разредени на територията на Казахстан в металургичния комбинат в Улба. Планира се скоро да се осъществи износ на още 50 кг високообогатен материал към Русия.

Отработено ядрено гориво с маса равняваща се на 36 килограма уран бе доставено с два полета до Русия от Института по ядрена физика в Алма Ата за обработка. Експерти от Казахстан, Русия, САЩ и представители на МААЕ взеха участие в операцията.

Почти един тон високообогатен уран с руски произход е експортиран от България, Чехия, Германия, Казахстан, Латвия, Либия, Полша, Румъния, Сърбия, Узбекистан и Виетнам.

Отработеното гориво се превозва в контейнери ТУК-19 руско производство. Контейнерите са специално разработени за транспортиране на гориво от изследователски реактори и могат да бъдат доставени за различни съоръжения. Тялото на контейнера е направено от неръждаема стомана. ТУК-19 съдържа четири отработени горивни сборки. След като бъдат разтоварени, контейнерите могат да бъдат използвани отново.

Източник: www.rosatom.ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари