ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ДПРАО – Реализирана е годишната програма за демонтаж в Машинна зала на спрените ядрени блокове

28.01.2015

Равносметката за дейността на Специализирано поделение „Извеждане от експлоатация 1-4 блок” през 2014 г. се изразява в общо 5 хиляди 842 тона демонтирано оборудване.

По този начин бе изпълнена планираната програма за демонтаж в Машинна зала на спрените блокове на атомната централа.

Сред по-сложните операции, свързани с едрогабаритни съоръжения, се причислява демонтажът на: подгреватели ниско и високо налягане на турбогенератори (ТГ) 1 и 2; деаератори на 1, 2, 3 ТГ; генератори на 2, 3, 4 ТГ; турбофундамент до кота „нула” на ТГ 1; стоманобетонната конструкция на инсталацията за автоматично гасене на полето на ТГ 3.

Всички дейности бяха изпълнени съгласувано с Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

След обстойно радиологично обследване, включително и от външна акредитирана организация, с разрешение от АЯР от последващ контрол бяха освободени 4805 тона от демонтираното оборудване.

Във връзка с новите лицензии за извеждане от експлоатация на 1 и 2 блок предстои изпълнението на програма за преместването на облъчени екранни касети блокове от 1 и 2 в Басейн за отлежаване на касетите – 3.

В края на 2014 г. бяха проведени подготвителни действия за операцията: извършена бе профилактика и ремонтни дейности на крановете в реакторна зала и на презареждащата машина.

Очаква се първите месеци на 2015 г., съвместно с АЕЦ „Козлодуй”, да започне преместването на касетите, със санкция на Международната агенция за атомна енергия, съгласно Договора за неразпространение на ядрени оръжия. 

Tags: , ,

One Response to ДПРАО – Реализирана е годишната програма за демонтаж в Машинна зала на спрените ядрени блокове

  1. Росен on 27.02.2015 at 16:52

    ДП РАО започва подготвителни дейности за демонтаж в контролираната зона на спрените блокове

    Източник: http://kozloduy-bg.info/?p=news&aid=13955

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари