ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом“ има конкурент за изграждане на АЕЦ в Казахстан

28.01.2015

Toshiba претендира за изграждане на АЕЦ в страната

Казахстан започна преговори по изграждането на първата в страната АЕЦ с японската Toshiba, притежаваща американската ядрена корпорация “Westinghouse”. Страните могат да подпишат договор за доставяне на енергоблок с мощност 1 GW за около 3.7 милиарда долара.

Конкурентният руски проект се намира на съвсем предварителен стадий, но според мнението на експертите, шансовете му за реализиране се запазват.

Конкуренция на “Росатом” по изграждането на първата АЕЦ в Казахстан ще бъде проектът на “Westinghouse”. Председателят на борда на директорите на Toshiba Масаси Муромати официално потвърди преговорите с Казахстан за доставка на оборудване за първата в АЕЦ в републиката, съобщава Reuters.

За това, че Toshiba може да достави ядрен реактор тип AP-1000®, произведен от дъщерната компания – американската Westinghouse Electric, в началото на януари съобщи японският вестник „Емиури симбун“, позовавайки се на информирани източници. Според думите им, казахстанският ядрен холдинг „Казатомпром“ се е съгласил на доставка на японско оборудване, след преговорите през декември 2014 година. Поръчката се очаква да бъде за 3,34 – 4,17 милиарда долара, а договорът да бъде сключен до края на японската финансова година (31 март). Пускът на централата се предполага да бъде през 2030 година в град Курчатов, северо-източен Казахстан.

 

Предисторията

Предполагаше се, че първата АЕЦ в Казахстан ще строи “Росатом”.

През септември 2014 година държавната корпорация и Министерството на енергетиката а Казахстан подготвиха и изпратиха за съгласуване проект на споразумение за сътрудничество при изграждане на АЕЦ. Планираше се документът да бъде утвърден през 2015 година. Но досега не са избрани нито площадка, нито тип на реактора.

Астана настояваше за реактор със средна мощност, какъвто няма в портфолиото на “Росатом” (стойността на изграждането на голям енергоблок ръководителят на държавната корпорация Сергей Кириенко по-рано оценяваше на 5 милиарда долара).

С действащи установки със средна мощност не разполага и Westinghouse, а за енергоблок с мощност 1 GW няма годна мрежова инфраструктура, казват източниците.

Четири енергоблока с AP1000®се строят в Китай и САЩ, а през 2014 година Westinghouse се договори с България за изграждането по тази технология на нов блок в АЕЦ “Козлодуй”.

 

Westinghouse настъпва

Почти всички АЕЦ в бившият СССР и страните от социалистическия лагер са строени по технологията на “Росатом” и досега зависят от неговото гориво.

Но в последните години Westinghouse се опитва активно да се конкурира с руската държавна корпорация. През 2014 година до финала на отмененият в крайна сметка конкурс обявен от CEZ Group (70% принадлежат на правителството на Чехия) за дострояване на два блока с мощност 2 GW на АЕЦ “Темелин” достигнаха Westinghouse и консорциум от “Росатом” и чешката Skoda JS.

През 2012 година България се отказа от изграждането на АЕЦ “Белене” по руски проект, въпреки, че споразумението за изграждането беше подписано още през 2006 година.

Новото правителство на Украйна също формално разширява сътрудничеството си с Westinghouse.

 

Експертното мнение

Главният редактор на Nuclear.Ru Илья Платонов не счита, че “Росатом” окончателно е загубил проекта в Казахстан – договореностите с Toshiba може да се окажат предварителни.

От технологична гледна точка, добавя експертът, Казахстан може да избере всеки от доставчиците, но определящи ще бъдат “неядрените” фактори – от готовността да се финансира проекта до “геополитическите предпочитания”.

Подробности на: http://www.kommersant.ru/doc/2651479

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари