ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Сриването на цените на нефта бие по “зелената” енергетика на САЩ

05.01.2015

Намаляването на стойността на “черното злато” удари не само компаниите, които работят в сферата на традиционния нефтодобив. В САЩ пострадаха също предприятията, добиващи шистов газ, и тези, които се занимават с доставките на алтернативни видове енергия.

 

С такова изявление излезе главният стратег в областта на енергийните инвестиции от изследователския център Casey Research Марин Катус.

Той поясни, че алтернативната енергетика, като формиращ се отрасъл, има голяма нужда от финансовата подкрепа на държавата. Обаче високите рискове провокират оттичане на средства от сектора на “зелената” енергетика.

Що се отнася до сферата на добива на шистов газ и нефт, тук от 2008 година е отчетен ръст на вътрешния корпоративен дълг до 150 милиарда долара. Ако цената на “черното злато” се смъкне до 45 долара/барел, компаниите няма да могат да обслужват дълговете си. По-нататък вследствие “ефекта на доминото” ще започнат банкрути в отрасъла, което ще провокира финансов колапс в американската икономика, пишат от “РИА Новости”.

По-рано аналитиците бяха изчислили, че американските нефтодобиващи компании ще останат на плюс и при цена на нефта от $57/барел. Все пак икономиката на САЩ вече започва да изпитва негативното влияние от намаляването на цените на нефта.

Източник: http://pronedra.ru/alternative/2014/12/31/udar-po-energetike-ssha/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари