ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


И Китай спира поетапно лампите с нажежаема жичка

04.02.2012

 

  През 2012 година започва поетапно спиране на продажбите, вноса и  производството на осветителни лампи с нагреваема жичка, съобщават от Държавния комитет по реформите и развитието на КНР.

  От първи октомври се забранява вноса и продажбите на 100 ватовите лампи. На следващия етап, от 1 октомври 2014 същото ще се случи с лампите от 60W. Накрая, от 1 октомври 2016 година, ще бъдат забранени за продажба и лампите от 15W. В случай, че тази политика се натъкне на усложнения, не се изключва корекция на сроковете.

  В съобщението се казва още, че отказът от обикновените крушки в страната ще позволи да се намалят емисиите на въглероден диоксид (СО2) с 48 милиона тона годишно и да се икономисват всяка година по 48 милиарда KWh електроенергия.

  Освен това, се очаква съществен икономически ефект: за сметка на нарастването на производството на енергоспестяващи лампи се очаква създаването на около 15 хиляди нови работни места и както да се увеличи обемът на приходите от китайската промишленост с 8 милиарда юана (1,27 милиарда долара).

  Китай е най-големият световен производител на обикновени осветителни лампи. Заместник-директорът на департамента по охрана на природната среда в Държавния комитет по реформите и развитието на КНР Се Цзи е заявил за агенция Синхуа, че през 2010 година в страната са произведени 3,85 милиарда лампи с нагреваема жичка, като само 1,07 милиарда бройки са били реализирани на  вътрешния пазар.

 

Източник: http://energo-news.ru/archives/82662

 

04.02.2012

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари