ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ITER – Успешни изпитания на резисторен модул за бързо отвеждане на енергията

31.12.2014

Специалистите от Научно-изследователския институт по електрофизична апаратура „Ефремов“ проведоха серия успешни изпитания на прототип на резистори, предназначени за бързо отвеждане на енергията, натрупана в намотките на магнитната система на международния проект ITER. Резултатите от проведените планови тестове показаха пълно съответствие на изделието с изискванията на Международната организация ITER.

Тестовете на прототипа на модула бяха проведени в Научно-изследователския институт в Санкт Петербург за електрофизична апаратура в съответствие със Споразумението за доставка на оборудване, подписано между Проектния център на ITER и Международната организация ITER през 2011 гodina.

Според условията на споразумението руските предприятия са длъжни в периода от 2015 г. до 2019 г. да доставят комутираща апаратура, електропроводи и енергопоглъщащи резистори за електрозахранване и защита на свръхпроводимата магнитна система на реактора ITER.

Изпитаният прототип на модула на резистора с тегло 4,5 тона и размери 1,0 х 1,0 х 4,5 метра е един от ключовите елементи на системата. Той е предназначен за осигуряване на безопасността на функционирането на бъдещата установка чрез бързо извеждане на енергията от намотките на магнитната система на ITER за защита в случай на преход от свръхпроводимо в нормално състояние.

Специалистите от НИИЕФА „Ефремов“ трябва общо да произведат и доставят 1030 секции с резистори с общо тегло от 1200 тона за защитно извеждане на енергия до 55 гигаджаула.

Тестовете се проведоха в присъствие на представители на Проектния център на ITER и Организацията ITER в съответствие с програмата и методиката на изпитанията, одобрени от Международната организация ITER. Те включваха редица проверки на функционалните характеристики на прототипа.

Изпитанията на прототипа на модула на резистор за бързо отвеждане на енергията преминаха успешно и показаха, че той напълно съответства на изискванията на Международната организация. От резултатите от тестовете ще бъде изготвен отчет, потвърден с протоколи.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари