ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В закритата АЕЦ в района на град Макул във Франция стана взрив последван от пожар.

12.09.2011

Инцидентът е станал в един от спрените блокове, като се е взривилa пещ за стопяване на метали, част от съоръженията за преработка на ниско радиоактивни отпадъци . По данни на Le Figaro, вследствие на инцидента е загинал 1 човек, трима са пострадали и има опасност от радиационно замърсяване на района. Midi Libre, обаче, съобщава, че няма опасност от изтичане на радиация. За отсъствие на риск от радиоактивно замърсяване съобщава и от Комисариата по ядрена енергетика на Франция.

АЕЦ е разположена в департамента Гар, южна Франция, в долината на река Рона. Промишления обект е собственост на френския ядрен гигант Areva, като на територията му се намират няколко спрени ядрени реактора.Сградите са преооборудвани за нуждите на преработката и съхраняването на радиоактивни отпадъци. Единствения действащ реактор е водно-воден и се използва за производство на тритий. Охлаждащата вода се взема от река Рона.

Франция, която разполага общо с 58 ядрени блока, от втори юни тази година започна да извършва стрес тестове на АЕЦ с цел оценяване на устойчивостта им при екстрени ситуации.

На този обект, според зелените, тестове не са планирани.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари