ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


INTERFAX.RU – интервю с посланик Пламен Грозданов – фрагмент

03.02.2012

 

 

   Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Москва Пламен Грозданов в интервю на специалния кореспондент на

   Андрей Барановский разказва за резултатите от търговско-икономическото сътрудничество между двете страни през 2011 година, а също и за сътрудничеството на двете страни в нефто-газовата и ядрената сфера.

 -  През октомври 2011 година руската страна съобщи за намерението си да предяви на България нов иск по проекта за АЕЦ “Белене” на стойност 130 милиона евро. Депозиран ли е този иск официално, и как България има намерение да урегулира този въпрос? Каква е вероятността, строителството на АЕЦ “Белене” да започне на 31 март 2012 година, когато изтича срока на последното допълнение към договора за строителството и?

   -  Действително, през октомври 2011 година „Атомстройэкспорт“ заяви пред журналистите за своето намерение да увеличи размера на иска, срещу Националната електрическа компания (НЕК) в Арбитражния съд на Международната търговска палата в Париж, в размер на 130 милиона евро.

   До настоящия момент НЕК не е получила никакви потвърждения за това публично изразено намерение. Освен това нито НЕК, нито адвокатската фирма, представляваща интересите на българската компания не са получили уведомление от Арбитражния съд за постъпило от руската страна заявление за увеличаване размера на иска.

   За да се започне строителството, трябва да се завърши съвместно с руската страна работата над всички разработвани документи – за да се докаже целесъобразноста на проекта, да се уточни списъка на бъдещите инвеститори, а също така да се уточнят и взаимно съгласуват всички параметри на руското предложение по финансирането. И само тогава можем да говорим за строителство.

Цялото интервю се намира на: http://interfax.ru/print.asp?sec=1483&id=228427

 

03.02.2012

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари