ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ – ПРЕДВАРИТЕЛЕН ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЯ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ЯДРЕНАТА БЕЗОПАСНОСТ

12.09.2011

МААЕ предлага да се създаде команда за бързо реагиране за оперативно вземане на решения и действия в случай на възникване на сериозни аварии в АЕЦ по всички страни на света.

Тази информация се съдържа в предварителния план за действия за повишаване на ядрената безопасност, подробност от който станаха известни в началото на Септември.

Освен това, МААЕ планира през следващите три години да направи минимум по една проверка по безопасността на АЕЦ във всички страни, експлоатиращи атомни електроцентрали, а в последствие тези проверки да станат регулярни.

Също в плана за действия се съдържат препоръки към всички страни участници да приемат комисии на МААЕ за направа на оценка за състоянието на националния надзорен орган и в случай на необходимост да се направят необходимите корекции през следващите три години.

Освен това, на страните-участници ще бъде предложено да се присъединят към международната конвенция за компенсации за причинени вреди на съседни държави вследствие на възникване на ядрена авария.

Относно страните, които сега започват да развиват ядрена енергетика, им се предлага доброволно да поканят експертна комисия, която да направи проверка на безопасността на новите блокове.

Планът за действия за повишаването на ядрената безопасност, който отчита уроците от аварията на АЕЦ “Фукушима-1” трябва да бъде утвърден на заседанието на съвета на управляващите на МААЕ, което ще се състои на 12-16 септември.

Както отбелязва източник от МААЕ, цитиран от японската агенция “Kyodo”, в плана за действия се използват умерени формулировки с цел да се получи одобрението на участниците. Въпреки това, заложените в плана мерки позволяват съществено да се повиши нивото на безопасността на ядрената енергетика в сравнение с това, което е било до аварията в АЕЦ “Фукушима-1”.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари