ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландската компания VOIMAOSAKEYHTIÖ SF увеличи дела си в АЕЦ “Ханхикиви-1” от 50,2% на 55,5%

15.12.2014

Атомната електроцентрала, която ще бъде построена в провинция Пюхяйоки в Северна Финландия, трябва за започне да произвежда електроенергия през 2024 година.

 

Правителството на Финландия съобщи, че лицензът за строителството на АЕЦ ще бъде издаден, само ако делът на финландските компании в проекта е над 60%, което трябва да стане до края на юни 2015 година.

Проектът е на компанията Fennovoima, а 66% от акциите й принадлежат на Voimaosakeyhtiö. Останалите 34% от акциите на Fennovoima принадлежат на финландското дъщерно предприятие на „Росатом“ – RAOS Voima Oy, основано през миналата година.

„Voimaosakeyhtiö SF ще продължи преговорите със съществуващите и потенциални нови инвеститори“, съобщиха от Fennovoima. „Нашата цел е делът на финландските компании във Fennovoima да остане 66%“, добавиха от компанията.

На 27 ноември финландският парламент гласува в полза на новото принципно решение за строителството на АЕЦ „Ханхикиви“ от финландския консорциум Fennovoima. Депутатите от „Зелена лига“ и „Финландски център“ бяха против. Парламентаристите гласуваха 14-2 в полза на реализирането на проекта от Fennovoima, която има договор за строителството на ядрената централа с руската държавна корпорация „Росатом“.

Източник: http://www.adn.com

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари