ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландската компания VOIMAOSAKEYHTIÖ SF увеличи дела си в АЕЦ “Ханхикиви-1” от 50,2% на 55,5%

15.12.2014

Атомната електроцентрала, която ще бъде построена в провинция Пюхяйоки в Северна Финландия, трябва за започне да произвежда електроенергия през 2024 година.

 

Правителството на Финландия съобщи, че лицензът за строителството на АЕЦ ще бъде издаден, само ако делът на финландските компании в проекта е над 60%, което трябва да стане до края на юни 2015 година.

Проектът е на компанията Fennovoima, а 66% от акциите й принадлежат на Voimaosakeyhtiö. Останалите 34% от акциите на Fennovoima принадлежат на финландското дъщерно предприятие на „Росатом“ – RAOS Voima Oy, основано през миналата година.

„Voimaosakeyhtiö SF ще продължи преговорите със съществуващите и потенциални нови инвеститори“, съобщиха от Fennovoima. „Нашата цел е делът на финландските компании във Fennovoima да остане 66%“, добавиха от компанията.

На 27 ноември финландският парламент гласува в полза на новото принципно решение за строителството на АЕЦ „Ханхикиви“ от финландския консорциум Fennovoima. Депутатите от „Зелена лига“ и „Финландски център“ бяха против. Парламентаристите гласуваха 14-2 в полза на реализирането на проекта от Fennovoima, която има договор за строителството на ядрената централа с руската държавна корпорация „Росатом“.

Източник: http://www.adn.com

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари