ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Подписано е споразумение за три реактора Уестингхаус AP1000® в британска АЕЦ

03.12.2014

NuGeneration Limited(NuGen) подписа споразумение за сътрудничество с Министерство на икономиката и финансите на Великобритания, за да осигури финансирането на нова ядрена електроцентрала в Мурсайд, Великобритания.

 

NuGen като дъщерна компания на TOSHIBA и GDF SUEZ напредва с проекта “Мурсайд” – ще бъдат изградени три реактора Уестингхаус AP1000® на север и запад от комплекса „Селафилд” в Западна Кумбрия.

Споразумението установява достъпа до UK Guarantee Scheme (Британската гаранционна схема) – проект, който бе представен още през 2012 г. за ускоряване на инвестициите за мащабни инфраструктурни проекти и който е ключов момент за всички бъдещи финансови структури на новите енергийни бази с нисковъглеродни електроцентрали.

NuGen и Министерството на икономиката и финансите ще работят заедно с цел да установят най-добрия начин, по който Британската гаранционна схема може да подкрепи споразумение за външно финансиране на проекта “Мурсайд” – най-големия нов ядрен проект на Великобритания.

Министърът на икономиката и финансите на Великобритания Джордж Озбърн заяви:

„Щастливи сме да подпишем това споразумение с NuGen – инвестициите в нови ядрени електроцентрали са част от нашия дългогодишен икономически план за снабдяване на страната с електроенергията, която й е нужна. Вече направихме много, за да подкрепим тази инвестиция – промени в плановия режим, процесът Generic Design Approval (Основно одобрение на проекта) и реформи в пазара на електроенергия. Гаранционната схема е друг начин, с който можем да подпомогнем компаниите да финансират огромната инвестиция, която представлява създаването на нови ядрени електроцентрали.”

Санди Рупрехт – изпълнителен директор на NuGen, също приветства новината: „Подписването на Споразумението за сътрудничество с хазната на Великобритания е голям принос за развитието на NuGen по пътя на изпълнение на проекта в АЕЦ Мурсайд.”

NuGen като дъщерна компания на TOSHIBA и GDF SUEZ напредва с проекта “Мурсайд” – ще бъдат изградени три реактора Уестингхаус AP1000® на север и запад от комплекса „Селафилд” в Западна Кумбрия.

Първият реактор се очаква да заработи до края на 2024 г., а заедно трите реактора ще доставят 3,4 GW електроенергия до края на 2026 г. Тези три електроцентрали ще бъдат най-новите в Европа, както и най-силните по мощност на територията на британска ядрена електроцентрала. NuGen очаква да получи всички нужни лицензи и разрешения, както и финалното решение за инвестиции (FID) през 2018 г.

NuGen е британска ядрена компания, притежание на TOSHIBA и GDF SUEZ. Напълно завършена, централата “Мурсайд” ще има общ капацитет от 3,4 GW, достатъчен за електричните нужди на 6 млн. домакинства. Първият от трите реактора Уестингхаус AP1000® ще бъде в действие през 2024 г. Проектът “Мурсайд” подпомага идеите на британското правителство за ядрена енергетика с нисковъглеродни емисии във време, когато съществуващите електроцентрали остаряват, а нисковъглеродните емисии са задължителна част за спазването на националните и международните споразумения. Конструкцията на новата АЕЦ ще създаде хиляди работни места за висококвалифицирани кадри. Проектът ще спомогне също така локалната и националната икономика на страната.

AP1000® е запазена марка на Уестингхаус Електрик Къмпани. Всички права са запазени.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари