ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Цената на електроенергията от слънцето и вятъра се изравни с тази от въглища или газ

29.11.2014

Важен момент в енергетиката - В САЩ цената на електроенергията от слънцето и вятъра се изравни с тази от въглища или газ, информира Eizvestia.

 

Мечтата на еколозите и кошмарът за традиционните генериращи компании започва да се сбъдва в САЩ. Това е първата държава, където себестойността на произведената електроенергия от ВЕИ се изравни с тази от традиционните горива.

И това е само началото. По данни на New York Times, процесът на поевтиняване на слънчевата и вятърната енергия е започнал преди пет години и се е ускорил значително през тази година. тези успехи в използването на “зелената енергия” в САЩ са постигнати благодарение на щедрите субсидии от държавата, които, разбира се, в най-близко време ще бъдат орязани или отменени изцяло. Обаче анализът показва, че даже без държавна подкрепа алтернативните източници ще могат да се състезават с традиционните.

Даже и през тази година се подписват договори за доставка на електроенергия, в които “слънчевите” и “вятърните” киловати са по-евтини от “газовите”. Най-често това става в района на Големите равнини и в югозападната част на страната, където има достатъчно слънчеви дни и вятър.

Например, тази есен в Тексас компанията Austin Energy е подписала 20-годишен договор за доставка на електроенергия от слънчеви електроцентрали на цена по-ниска от 5 цента/kWh. През септември властите в Оклахома са се съгласили да изкупуват електроенергията от новата вятърна ферма, която трябва да блезе в експлоатация през следващата година. Според разчетите, това ще донесе икономии от 50 милиона долара в бюджета.

Даже и без субсидии, според аналитиците, слънчевите киловати ще струват 7,2 цента, а вятърните – 3,7 цента.

“Това е забележително, като се има предвид, къде се намирахме само преди 5 години – виждайки как се намалиха цените на тези технологии”, – счита Джонатан Мир, управляващ директор на Lazard, която изследва икономиката на енергетиката от 2008 година. Според думите му, в оценката на стойността на един или друг вид енергетика трябва да се отчитат скритите разходи. Например, слънчевите и вятърните електроцентрали произвеждат с прекъсвания електроенергия – когато дъха вятър или грее слънце. Това налага заместващи доставки от традиционни генерации. От своя страна ТЕЦ имат вредни емисии, чиито ограничения изискват значителни допълнителни разходи.

Експертите са уверени все пак, че низката цена на енергията от алтернативните източници няма да доведе до отказване от изгарянето на въглеводороди. “Вие не можете да ги включвате когато ви потрябват. ВЕИ имаха два проблема – бяха скъпи и не можеха да се включват когато ви потрябват. Сега те не са толкова скъпи, но другия проблем остава”, – казва Халил Шалаби, вицепрезидент на енергийната компания Austin Energy.

Източник: http://inforesist.org/vazhnaya-vexa-v-energetike-solnce-i-veter-dognali-ugol-i-gaz/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари