ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Westinghouse – кръговрат на акциите

12.09.2011

Корпорацията „Toshiba“ ще увеличи своето участие в компанията“Westinghouse“, която и без това се намира под неин контрол. Веднага след това, японската компания ще бъде готова да продаде част от акциите на „Westinghouse“. Обяснението за подобни гримаси на ядрения капитализъм се крие в действията на американската компания „Shaw“.

„Toshiba“ става мажоритарен акционер на „Westinghouse“ в началото на 2006 година. На търга японците са победили своите съотечественици от „Mitsubishi Heavy Industries“, а също така и американската компания „General Electric“. Предложението на „Toshiba“ се е оказало най-изгодно за предишните мажоритарни собственици – британската BNFL.
След окончателното оформяне на сделката през 2006 година в ръцете на японците се оказват 77% от акциите. След година, 10% от тях са били препродадени на „Казатомпром“.

За купуването на 20% от акциите групата „Shaw“ е пуснала облигации в йени по тогавашния курс на стойност 1,1 милиарда долара. Отслабването на долара е повдигнало сумарната стойност на облигациите да достигне до 1,7 милиарда долара.

Любопитно е, че сега „Shaw“ продава своя пакет за около 1,6 милиарда долара, като обяснява това с ръста на пазарната стойност на „Westinghouse“. По нейно мнение, сега компанията струва 8,5 милиарда долара срещу 5,4 милиарда през 2006 година.

Макар и да не се казва на глас, възможно е „Shaw“ да е притеснена и от състоянието на работите по лицензирането на проекта AP-1000 в Западна Европа. Регулиращите органи имат претенции, в това число, и по сеизмиката. След Фукушима блокове с лоша сеизмична устойчивост може да се реши да строи само някой съвсем отчаян….

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари