ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Сергей Кириенко – Договорът за доставка на гориво през 2015 година на украинските АЕЦ е сключен

23.11.2014

„Росатом“ е сключил договор за доставка на ядрено гориво за АЕЦ на Украйна през 2015 година

 

Това съобщи в петък ръководителят на “Росатом” Сергей Кириенко, по време на изказването си на конференцията в НИЯУ МИФИ.

“Това не е най-лесният период във взаимоотношенията между нашите страни, но ние нито веднъж не сме провалили нито една доставка на гориво и днес както и досега всички украински атомни електроцентрали се осигуряват с гориво руско производство”, – каза той.

“За следващата година е сключен договор за всички доставки”.

Кириенко подчерта, че “и украинските партньори изпълняват своите договорни задължения”.

“Украинските партньори не са прекъсвали плащанията, те си плащат навреме, а ние осигуряваме доставките в пълен обем”, – добави ръководителят на “Росатом”.

Както отговориха на запитването на ТАСС от украинската компания „Энергоатом“, сътрудничеството с Русия по въпроса за доставките на свежо ядрено гориво върви “в рамките на дългосрочния договор, подписан през 2010 година”.

Основен доставчик на ядрено гориво за АЕЦ на Украйна е руската горивна компания „ТВЭЛ“, с която в началото на юни 2010 година „Энергоатом“ подписа договор за доставки на свежо ядрено гориво за АЕЦ след 2010 година.

„Энергоатом“ е оператор на всичките четири действащи АЕЦ на Украйна. Компанията експлоатира 15 енергоблока, оборудвани с водно-водни енергийни реактори и сумарна електрическа мощност 13,8 GW.

Източник: ИТАР-ТАСС

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари