ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Швеция – Увеличаването на данъка върху ядрените мощности ще предизвика спиране на блокове в АЕЦ?

28.11.2014

Новото правителство, в което влиза антиядрената партия на „Зелените“, предложи да се повиши данъка върху ядрените мощности със 17% от 2015 година.

 

 

Швеция планираше да закрие най-старите си реактори в продължение на 10 годни и да ги замени с по-съвременни, но „Зелените“ искат да закрият някои от тях за срока на управление на сегашното правителство, който изтича през 2018 година.

Това доведе до разногласия в Социалдемократическата партия, която е лидер в управляващата коалиция.

Ядрените реактори произвеждат около 40% от електроенергията в Швеция и затварянето на един или няколко от тях може да доведе до нарастване на цената на електроенергията в страната, особено в годините на суша, когато генерирането на електроенергия от водни централи падне.

Операторите на 10 ядрени енергоблока в Швеция заявяват, че предлаганото повишение може да окаже неблагоприятно влияние върху приходите им, които и без това страдат от това, че се налага да се повишават мерките за безопасност след аварията в АЕЦ „Фукушима“ от 2011 година.

Възможно е тази мярка да ускори извеждането от експлоатация на някои ядрени мощности.

Компанията E.ON вече планира да затвори най-стария реактор на Швеция – АЕЦ „Оскарсхамн-1“ с мощност 437 MW няколко годни по-рано, отколкото бе планирано, заявиха от ядрения регулатор на Швеция. „Считаме, че увеличението на данъка е несправедливо“, заяви официалният представител на E.ON за ядрената енергия в Швеция Роджър Страндал. „Данъкът върху ядрената енергия само задълбочава ужасната ситуация в ядрения отрасъл на Швеция“, заяви той.

Източник: http://www.dailymail.co.uk/wires/reuters/article-2812566/Swedens-nuclear-operators-say-new-tax-means-earlier-shutdowns.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари