ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай иска да развива сътрудничеството с РФ по РБН

21.11.2014

Китайските ядрени енргетици имат намерение активно да и сътрудничат с руските си колеги по строителството в КНР на ядрени енергоблокове с реактори на бързи неутрони (РБН), които се считат за перспективно направление в развитието на сетовната ядрена енергетика, съобщи представителят на Китайската държавна компания за ядрени енергийни технологии (SNPTC) Юй Сушен.

Енергоблоковете с РБН могат съществено да разширят горивната база на ядрената енергетика, да минимизират радиоактивните отпадъци (РАО) за сметка на организиране на затворен ядрено-горивен цикъл.

Технологията на РБН притежават съвсем малко държави, а Русия е световен лидер в тази област. Китай планира да направи “бързите” реактори едно от главните направления на своята национална програма за развитие на ядрената енергетика.

На Белоярската АЕЦ в РФ сега се работи по подготовка за въвеждане в експлоатация на блок с реактор на бързи неутрони БН-800. Като течно-метален топлоносител се използва натрий.

“Ние с нетърпение чакаме резултатите от работата на БН-800. Мисля, че ще успеем да си сътрудничим с Русия по “бързите” реактори, като се опираме на опита в експлоатацията на БН-800”, – каза Юй Сушен на кръглата маса в рамките на международната конференция “Иновационни проекти и технологии в ядрената енергетика” провеждана в ОАО „НИКИЭТ“.

През 2008 година започна сътрудничеството между Русия и Китай по проекта за построяване на демонстрационна АЕЦ. Проектът предвижда съоръжаване на АЕЦ с реактори на бързи неутрони за комерсиално ползване. Предвидени са два енергоблока с реакторни установки тип БН с електрическа мощност по 800 MW всеки.

 

 

 

Инвеститор на обекта е Китайската държавна корпорация по ядрена промишленост.

Източник: РИА Новости

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари