ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Японска парламентарна делегация обменя опит с Чернобилската АЕЦ

10.09.2011

На 6 септември Японска делегация посети Чернобилската АЕЦ, за да се запознае на място със ситуацията и да използва опита на Украйна в борбата с последствията от авариите на атомните централи. Ето какво казва преди посещението говорителя на Палатата на представителите на японския парламент Такахиро Йокомити: Утре нашата делегация ще посети Чернобилската АЕЦ за да види със собствените си очи ситуацията там и да извлече всички възможни уроци за това, че подобни аварии повече да не се повтарят и за да използва опита на Украйна при борбата с последствията от аварията на “Фукушима”.

Земетресение с магнитуд 9 по скалата на Рихтер, което предизвика цунами с височина над 10 метра, стана на 11 март в североизточна Япония. Загинали са над 15 хиляди души, а на Японската АЕЦ “Фукушима-1” беше фиксирана серия от аварии, предизвикани от излизане от строя на системите за охлаждане.

Имало е голямо изтичане на радиация, което е заставило властите да евакуират жителите от 20 километровата зона и да забранят пребиваването на хора в нея. Също така е била извършена евакуация на жителите на редица райони намиращи се близко до забранената зона.

Според оценките на експертите, за извличане на ядреното гориво от реакторите и окончателното ликвидиране на последствията о аварията, ще са необходими няколко десетки години.

Катастрофата на Чернобилската АЕЦ стана на 26 април 1986 година. Взриви се четвърти енергоблок на централата.

В резултат на това територията в радиус от 30 километра е подложена на радиоактивно заразяване, като са пострадали 19 руски региона с територия почтин60 хиляди квадратни километра и с население 2,6 милиона човека. В Белорусия са заразени 46,5 хиляди квадратни километра (26% от общата и площ). В Украйна са заразени 50 хиляди квадратни километра в 12 области.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари