ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Шест мерки за спасяване на енергетиката предлага Българският енергиен и минен форум

29.09.2014

Българския енергиен и минен форум настоява за спешни действия в енергетиката.

 

Това се казва в писмо на Управителен съвет на организацията, разпространено до медиите.

БЕМФ от месеци алармира за необходимостта от спешни спасителни мерки и вече предложи редица решения, в това число и на проблема с дългосрочните договори с производителите на електроенергия от ВЕИ.

Организацията на водещи компании от сектора предлага 6 мерки, които да се изпълнят в съвсем кратки срокове:

1. Енергийният борд да отговори незабавно на въпроса „Има ли и каква е стратегията за решаване на задълбочаващата се криза в енергетиката, освен повишаване на цените?“.

2. Министерство на икономиката и енергетиката  да подготви спешно няколко законодателни промени в ЗЕ и ЗВИЕ за решаване на критични въпроси в енергетиката, които да бъдат внесени в първите дни от работата на новото Народно събрание.

3. Министерство на икономиката и енергетиката и БЕХ да предприемат незабавни мерки за компенсиране на критичното изоставане на програмата за удължаване на експлоатационните лицензи на блокове 5 и 6, която е пред провал.

4. Въз основа на опита на други страни-членки на ЕС, експерти на форума съвместно с външни специализирани фирми предлагат решение на казуса с договорите на производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници.

5. Да се предприемат незабавни мерки за трансформиране на находище Галата в газохранилище и терминал за сгъстен природен газ, което ще повиши сигурността на доставките на природен газ.

6. Прекратяване финансирането с държавни средства на всички мега- инвестиционни проекти в енергетиката до доказване на икономическата им целесъобразност.

От организацията съобщиха, че на специална пресконференция ще бъде предсотавена по-подробна информация по темите.

Източник: http://3e-news.net/

Tags: ,

One Response to Шест мерки за спасяване на енергетиката предлага Българският енергиен и минен форум

  1. GA701 on 29.09.2014 at 7:52

    Стъпка № 1:
    Изкупуване на електроенергията, генерирана от ВЕИ на пазарни цени :)

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19